Nas-specialist Synology lanceert met de RT1900ac zijn eerste wifi-router. Design noch specificaties lijken op het eerste zicht bijzonder. Maar schijn bedriegt, zoals blijkt uit onze test.
De specificaties en het design van de Synology RT1900ac wifi-router ogen niet meteen bijzonder. Er bestaan wel meer compacte, plastic, op Broadcom-chipsets gebaseerde 3×3:3 mu-mimo routers met drie verwijderbare antennes en maximale doorvoersnelheden tot 600 Mbit/s voor Wireless-N en 1.300 Mbit/s voor Wireless-AC, vandaar de typeaanduiding ‘AC1900’.
Wat wel onmiddellijk opvalt in de specificatielijst is het uitgebreide flash-geheugen: we kennen geen enkele router met 4 GB flash. Deze RT1900ac draait dan ook een router-versie van Synology’s functioneel zeer uitgebreide, Linux-gebaseerde multitasking- en multivenster Diskstation Manager (DSM) NAS OS, voor de gelegenheid omgedoopt tot Synology Router Manager of SRM.
Het is DSM zonder de functies die alleen voor een nas van belang zijn, maar met toevoeging van allerlei router- en netwerkfuncties en dezelfde gebruiksvriendelijke, muisbestuurde grafische gebruikersinterface. Bovendien ondersteunt SRM, net zoals DSM, apps waarmee je de basisfunctionaliteit van de router uitbreidt.
Uitrusting
De dual-core Broadcom soc heeft een kloksnelheid van 1 GHz en het werkgeheugen is in tegenstelling tot het flashgeheugen met 256 MB niet bijzonder uitgebreid: er bestaan routers die dubbel zoveel ram hebben. Maar blijkbaar volstaat dit voor het Linux-gebaseerde SRM OS.
Op de achterkant van het apparaat vinden we behalve de stroomaansluiting en stroomknop nog de gebruikelijke gigabit wan- en lan-poorten terug. Met die poorten is er wel iets bijzonders aan de hand. Je kunt namelijk de eerste van de vier lan-poorten softwarematig omvormen tot een tweede wan-poort. Die kan dan dienen als noodverbinding door er een tweede internetmodem aan te hangen.
Aan de rechterkant is er een sdcard-geheugenkaartlezer en een usb 3.0-poort. Die laatste aanvaardt niet alleen een usb-opslagapparaat of -printer (mét steun voor Google Cloud Print), maar ook een 3G/4G-modem als hoofd- of noodverbinding voor de internettoegang.
Vooraan zijn er acht status-leds en een fysieke ‘eject’-knop waarmee je een aangesloten usb-opslagapparaat veilig verwijdert. De in deze knop geïntegreerde groene led begint oranje te knipperen wanneer je erop drukt. Zodra ze stabiel oranje brandt, kun je de aangesloten schijf veilig uittrekken. In het beheer kun je de leds in- en uitschakelen, eventueel volgens een dag- en/of weekschema.
Links ten slotte vind je fysieke knoppen voor wps en het uitschakelen van de wifi-modems.
Installatie
De Quick Installation Guide toont visueel hoe je de router aansluit. Daarna surf je in een geopende browser naar router.synology.com of naar ip-adres 192.168.1.1 en volg je de installatiewizard.
Die start met het configureren van unieke inloggegevens en de taalkeuze. De RT1900ac kan functioneren als router, toegangspunt of wifi-client. Normaal kies je hier router en het type van de internetverbinding (automatisch cq. manueel ip-adres of ‘pppoe’).
Je kunt gelijk een Synology-account creëren of kiezen. Dan heb overal veilig toegang via het internet tot je router, eventueel met behulp van mobiele Synology-apps voor Android of iOS. Het achterliggende QuickConnect-mechanisme is hetzelfde als bij de nas’en van de fabrikant. Als je dus al een Synology nas hebt, dan kun je deze router gewoon aan je bestaande Synology QuickConnect cloud-account toevoegen.
Het duurt vervolgens drie minuten voordat de router zichzelf helemaal ingesteld heeft. Daarna log je in op de SRM-beheersinterface. SRM controleert direct op een nieuwe versie van zichzelf en installeert die na bevestiging.
Recht uit de doos draaide ‘onze’ RT1900ac SRM v1.0-5766, maar we kregen het voorstel om hem te updaten naar v1.1.1-6414. De upgrade duurt een tiental minuten. Daarna kregen we opnieuw een update voorgeschoteld, v1.1.1-6414-Update 1. Waarom dit niet in één keer kan, is ons een raadsel. Oké, het is niet iets wat je telkens opnieuw moet doen, maar toch …
Synology Router Manager
Het contrast tussen Synology Router Manager (SRM) en alle andere router-besturingssystemen die we kennen, dd-wrt inbegrepen, is erg groot. Wie ooit met een Synology-nas gewerkt heeft, voelt zich direct thuis in dit gebruiksvriendelijke multitasking, venster- en muisgestuurd besturingssysteem. De ‘look and feel’ is dezelfde als bij DSM, maar de nadruk ligt op de routerfuncties.
Het hoofdmenu bevat negen pictogrammen, van ‘File Station’ tot ‘Ondersteuningscenter’. De pictogrammen die je het vaakst gebruikt, kun je gewoon naar de desktop slepen. Standaard staan daar vier pictogrammen: ‘Netwerkcenter’, ‘Configuratiescherm’, ‘Package Center’ en ‘SRM Help’.
In het ‘Netwerkcenter’ vind je de belangrijkste routerfuncties, zoals de configuratie van het draadloze netwerk, de internettoegang, het ouderlijk toezicht, de status en de beveiliging. Je kunt vensters individueel of allemaal tegelijk minimaliseren en er is ook een ‘pilot view’ die een overzicht bevat van alle geopende vensters en apps.
De RT1900ac kan ook worden beheerd met de mobiele app DS router, die beschikbaar is voor Android en iOS. Via Quick Connect kan dit ook vanop afstand via het internet. De app is echter veel minder uitgebreid dan het webbeheer, waarvan de interface trouwens ook goed werkt in een mobiele browser. Maar voor snelle wijzigingen aan het ouderlijk toezicht, de beveiliging, de basisinstellingen en het verkeer werkt de app handiger en sneller dan de volledige webinterface.
Geavanceerde functies
Oké, vandaag hebben zowat alle wifi-routers installatiewizards waarmee je ze snel en moeiteloos gebruiksklaar maakt. Daarna kom je echter meestal terecht in een erg klassiek beheer dat zeker voor minder ervaren gebruikers vaak erg ingewikkeld overkomt.
SRM is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, zonder daarom de geavanceerde gebruiker uit het oog te verliezen. Er bestaan nog wel fabrikanten die hun recente wifi-routers voorzien van een kleurrijk, overzichtelijk beheer. Denk aan Linksys of TP-Link. Maar die negeren dan vaak de geavanceerde functies van hun routers. Wil je die toch gebruiken dan moet je ofwel allerlei trucs uithalen met de opdrachtregel (voor zover die wordt ondersteund), ofwel alternatieve firmware zoals dd-wrt installeren.
SRM combineert daarentegen de gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van een desktop-achtig besturingssysteem met geavanceerde functies
De belangrijkste geavanceerde functies zijn beschikbaar via installeerbare apps die je terugvindt in het ‘Package Center’. Toen we de router voor het eerst gebruikten, waren er vijf ‘packages’ of apps beschikbaar: ‘Download Station’, ‘Media Server’, ‘VPN Server’, ‘DNS Server’ en ‘RADIUS Server’. Deze zijn trouwens ook bekend van de Synology nas’en: de achterliggende code en de werking zijn grotendeels hetzelfde.
Duurdere routers van andere fabrikanten bieden meestal vergelijkbare functies, maar die zijn gewoon in de firmware zelf geïntegreerd. Een groot voordeel van de Synology-aanpak is dat je elk ‘package’ afzonderlijk kunt updaten zonder dat je de volledige firmware vernieuwt, waarna de router opnieuw gestart moet worden. De RT1900ac blijft gewoon werken terwijl je apps bijwerkt of toevoegt.
Een bijkomend voordeel is dat je de router niet onnodig belast met functies die je toch nooit gebruikt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld veilige wifi-toegang op ‘enterprise’-niveau regelen met behulp van de RADIUS-app, maar een thuisgebruiker kan die app gerust negeren. Omgekeerde zal een bedrijf wellicht weinig aankunnen met de ‘Download Server’ die, laten we eerlijk zijn, vooral gebruikt wordt voor illegale torrent- en nzb-downloads.
Media Server
De Media Server-app is vrijwel dezelfde als in de Synology-nas’en. Bij routers van andere fabrikanten zijn de mediaserverfuncties vaak minder uitgebreid dan bij deze Synology-router. Multimediabestanden in de gedeelde mappen ‘photo’, ‘music’ en ‘video’ stream je naar en speel je af op media-apparatuur die de dlna/upnp-protocollen ondersteunt.
Andere mappen kiezen is mogelijk, maar dit doe je ietwat onlogisch niet in de mediaserver-app zelf, maar wel in ‘Configuratiescherm, Opslag’. In dat menu regel je overigens ook de media-indexering: verschijnen de mediabestanden niet onmiddellijk in de mediaspeler dan moet je in dit menu mogelijk de optie ‘Opnieuw indexeren’ aantikken.
Verder kun je in de mediaserver de optie ‘Internet Radio’ aanvinken zodat je op het aangesloten media-apparaat ook alles van radioio en SHOUTcast kunt beluisteren.
De processor in de RT1900ac is niet krachtig genoeg om videobestanden automatisch naar andere formaten te transcoderen, zoals de krachtigere nas’en van Synology dit kunnen. Maar audiotranscondering is wel mogelijk. Je kunt flac/ape, alac/aac, ogg en aiff transcoderen en ‘downsamplen’, zodat deze muziekbestanden toch afgespeeld kunnen worden op een digitaal media-apparaat (dma) dat deze formaten niet zelf ondersteunt.
De mobiele media-apps van Synology zelf zoals DS photo, DS video en DS audio werken momenteel helaas nog niet met de RT1900ac, maar dat is wellicht een kwestie van tijd. De eigen apps die momenteel wel al worden ondersteund zijn DS cloud, DS get en DS file.
Prestaties
We kennen geen enkele andere router met een combinatie van een opvallend gebruiksvriendelijk beheer en ondersteuning voor allerlei geavanceerde functies. Positief is ook dat Synology duidelijk goed heeft nagedacht over het belang van een goede wifi- en netwerkbeveiliging.
Gebruiksvriendelijkheid is één ding, maar presteert de RT1900ac voldoende snel? Op het internet vind je reviews van de allereerste softwareversie waarin meesmuilend gedaan wordt over de draadloze prestaties van de RT1900ac. Maar de eerste versie die wij testten met SRM 1.1.1-6414-Update 1 presteert in elk geval goed.
In de ongeveer drie maanden waarin wij de RT1900ac gebruikten, lanceerde Synology vijf SRM-updates. Dat is er één elke tweeëneenhalve week. Daarbij worden niet alleen problemen verholpen, maar ook voortdurend nieuwe functies toegevoegd.
De recentste versie van SRM die wij testten, v1.1.3-6447, verbetert de netwerkprestaties. Vooral de draadloze netwerksnelheid en het bereik gaan erop vooruit.
De usb-poort van de RT1900ac werkt standaard in usb 2.0-modus om interferentie met de draadloze radio’s te vermijden. Je laat die instelling best met rust, want als je de usb-poort instelt op het snellere usb 3.0 wordt het draadloze netwerk ietsje trager.
Met de usb-poort in 3.0-stand noteren we een prestatiescore van 89/100; laten we de poort in 2.0-stand dan stijgt de prestatiescore tot 91/100. De RT1900ac verschijnt zo naast de Netgear Nighthawk R8500 op de eerste plaats in ons lijstje van snelste wifi-routers van het ogenblik. De gemiddelde draadloze doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark is 352,6 Mbit/s in de 5 GHz- en 175,5 Mbit/s in de 2,4 GHz-wifi-frequenties.
Synology lanceerde onlangs een nieuwe, duurdere wifi-router, de RT2600ac. Dat is een snellere AC2600 router-evenmin echt bijzonder op hardwaregebied. Maar ook deze nieuwkomer draait dezelfde uitgebreide SRM-software als zijn goedkopere hier geteste broertje. De RT1900ac blijft gewoon verkrijgbaar, voor een prijs die als we dit schrijven ongeveer 100 euro onder die van de RT2600ac ligt.
Conclusie
De Synology RT1900ac is dankzij zijn gebruiksvriendelijke besturingssysteem de gemakkelijkst te gebruiken router die we kennen. De ondersteuning voor apps betekent dat je de werking uitbreidt, zonder het apparaat onnodig te belasten met functies die je toch niet gebruikt. Met de recentste firmware presteert deze router zeer goed. Het is wat ons betreft één van de beste wifi-routers die je kunt kopen.
Gemiddelde internetprijs: 163 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier