Samsung zet voor wat zijn printers en multifunctionals betreft honderd procent in op lasertechnologie. We testten de Xpress Color C1860FW kleurenmultifunctional en zochten uit hoe dit lasertoestel presteert in vergelijking met een gelijkaardige inkjet-multifunctional.
Samsung heeft een redelijk uitgebreid gamma van printers en multifunctionals en het zijn allemaal lasertoestellen. Veel concurrenten investeren meer en meer in inkjettechnologie, zelfs voor apparaten die bedoeld zijn voor de (klein)zakelijke markt. Bedrijven zoals HP beweren zelfs dat inkjets zich inzake gebruikskosten en snelheid kunnen meten met lasers.
In Samsungs mfp-aanbod zit de hier geteste Xpress Color C1860FW ongeveer in het middensegment, met een gemiddelde internetprijs van 385 euro. Het is de goedkoopste kleurenmultifunctional in het gamma, met een opgegeven printsnelheid van 18 pagina’s per minuut (ppm) voor zowel kleur als zwartwit.
Als je dit vergelijkt met wat er te koop is in de inkjet mfp-markt dan blijkt al gauw dat deze laser-mfp inzake aankoopprijs duurder is dan veel inkjets met een vergelijkbare opgegeven snelheid. De Canon PIXMA MX925 heb je bijvoorbeeld al voor rond de 150 euro en print aan 10 ppm in kleur en 15 ppm in zwartwit. De Brother MFC-J5320DW kost gemiddeld 188 euro en print zelfs aan 20 ppm in kleur en 22 ppm in zwartwit. En zo kunnen we nog voorbeelden noemen.
Naast de aankoopprijs moet je uiteraard ook nog rekening houden met de gebruikskost. Traditioneel ligt die hoger bij inkjets. Of dat hier ook het geval is, vertellen we je straks.
Werking
De Xpress Color C1860FW meet 420 x 426 x 448 mm en weegt bijna 22 kg. Je kunt ermee printen, scannen, kopiëren en zelfs faxen. Behalve drivers en software voor Windows (vanaf XP), Mac OS (vanaf 10.5) en Linux ondersteunt dit toestel ook de Samsung Mobile Print (en scan) app voor iOS vanaf versie 3.2 en Android vanaf versie 2.1. Verder wordt ook Google Cloud Print ondersteund.
Je mobieltje verbindt je snel via de nfc-chip die bovenaan naast de invoerlade van de automatische documentvoeder (adf) in het toestel is ingebouwd. Heb je een Samsung smartphone dan herkent die deze mfp direct zonder dat je de eerder vermeldde Samsung-app dient te installeren.
Je verbindt de printer naar keuze via Ethernet of wifi met je lokale netwerk. Dat stel je allemaal in via het 4,3 inch (10,9 cm) grote aanraakgevoelige aanraakscherm dat geïntegreerd is in een schuin aflopende plastic klep aan de voorkant van de adf. Naast het scherm zitten fysieke bedieningsknoppen voor de faxfuncties en voor het starten en stoppen van functies. Het bedieningsmenu kan ook in het Nederlands worden geconfigureerd.
De adf kan vijftig A4-vellen bevatten, maar dubbelzijdig kopiëren of scannen is niet mogelijk. In tegenstelling tot de meeste inkjet-mfp’s die we kennen ondersteunt het printergedeelte evenmin automatisch dubbelzijdig printen.
In de papierlade aan de onderkant kun je maximaal 250 A4-vellen kwijt en die capaciteit kun je niet verder uitbreiden. Er is geen aparte klep voor losse vellen papier of enveloppen. In de papierlade zit wel een plastic plaatje waarin je een enveloppe of individueel vel papier kwijt kunt, maar je moet de lade helemaal opentrekken om die te kunnen gebruiken. Niet echt handig…
Gedetailleerde technische informatie over deze mfp vind je op de website van Samsung.
Gebruikskosten
De Xpress Color C1860FW gebruikt vier toners, één voor zwart en drie voor de cmy-basiskleuren. De compacte toners installeer je in een klep die je vooraan uit de printer trekt.
Een zwarte toner kost 59 euro euro en voor de drie kleurentoners betaal je samen 198 euro. De meegeleverde toners zijn zogenaamde starttoners die minder lang meegaan dan de normale toners.
De normale zwarte toner gaat 2.500 ISO-pagina’s mee en elk van de drie kleurentoners kan 1.800 ISO-pagina’s printen.
Bij een inkjet zijn de verbruiksgoederen beperkt tot de inktcartridges, maar bij een laserprinter heb je nog andere verbruiksgoederen, zoals een tonerafvalopvangbak, die om de 14.000 pagina’s vervangen moet worden, een drum die het 50.000 pagina’s uithoudt en een riem en enkele andere onderdelen die om de 100.000 pagina’s vervangen moeten worden.
De kostprijzen van de afvalbak, drum en riem konden we niet achterhalen, maar als we alleen rekening houden met de aankoopprijs en de prijs en levensduur van de toners komen we op een gemiddelde berekende paginakostprijs bij vijf procent dekking van 2,42 eurocent voor zwartwitprints en 35,33 eurocent voor kleurenprints.
Die paginakostprijs is niet lager dan bij vergelijkbare inkjetprinters, op voorwaarde dat je voor deze laatste de zogenaamde XL- of XXL-inktcartridges gebruikt. De eerder genoemde Canon PIXMA MX925 heeft een berekende paginakostprijs van 28,07 eurocent voor kleur en 2,42 eurocent voor zwartwit. De eerder genoemde Brother MFC-J5320DW heeft een berekende paginakostprijs van 14,16 eurocent voor kleur en 1,21 eurocent voor zwartwit.
We kunnen dus niet vaststellen dat een laser-mfp zoals deze Samsung Xpress Color C1860FW noodzakelijkerwijze goedkoper is inzake gebruikskosten dan een qua uitrusting en opgegeven snelheid vergelijkbare inkjet-mfp. Is hij dan misschien sneller en kwalitatief beter?
Snelheid
Onze testmethode bestaat uit drie hoofdonderdelen: kwaliteits- en snelheidstest (op basis van ISO-methodes) en punten voor de functionaliteit van het apparaat. In de uiteindelijke prestatiescore op honderd punten weegt de eigenschappenscore voor veertig procent door, de snelheidsscore voor vijfentwintig procent en de kwaliteitsscore voor vijfendertig procent. We berekenen verder nog een prijsprestatiescore op honderd punten. Daarin telt de prestatiescore mee voor vijftig procent, de door ons berekende gemiddelde paginakostprijs voor zwart en kleur voor vijfendertig procent en de gemiddelde internetprijs van het apparaat voor vijftien procent.
De Xpress Color C1860FW blijkt gemiddeld dubbel zo snel te zijn dan de eerder genoemde inkjet-mfp’s. Het verschil is vooral uitgesproken in de ISO 24735 testmethode voor kleurenafdrukken, het printen van een A4-kleurenfoto, scannen van een 300 dpi-document en kopiëren volgens de ISO 29183 methode. Vooral scannen en kopiëren doet deze mfp véél sneller dan de vergelijkbaar uitgeruste inkjet-mfp’s.
De Xpress Color C1860FW is gemiddeld 26 procent sneller dan de eerder genoemde Canon PIXMA MX925 en zelfs 58 procent sneller dan de Brother MFC-J5320DW (uiteraard getest met A4-documenten, want deze laatste mfp kan ook A3’s aan).
Kwaliteit
Inzake kwaliteit doet de Samsung Xpress Color C1860FW niet onder voor de gemiddelde inkjet-mfp. Monochroom zijn de prestaties gemiddeld beter dan bij een inkjet, maar voor wat kleuren betreft scoren de meeste inkjets gemiddeld iets beter. Foto’s worden door de gemiddelde inkjet wel véél beter geprint.
Deze mfp haalt een gemiddelde kwaliteitsscore van 83/100. Vergelijk dit met de 91/100 voor de Canon PIXMA MX925 en 86/100 voor de Brother MFC-J5320DW.
Prestaties
Tellen we alles samen dan haalt de Samsung Xpress Color C1860FW een prestatiescore van 80/100 en een prijsprestatiescore van 58/100. Bij de Canon PIXMA MX925 is dit respectievelijk 84/100 en 72/100 en bij de Brother MFC-J5320DW respectievelijk 76/100 en 81/100.
Conclusie
De Samsung Xpress Color C1860FW multifunctionele kleurenlaserprinter is sneller dan een vergelijkbaar uitgeruste inkjet-mfp en doet voor wat de kwaliteit betreft niet onder voor een inkjet. Maar hoewel je intuïtief zou denken dat een kleurenlaser-mfp lagere gebruikskosten heeft dan een vergelijkbare inkjet-mfp, blijkt dat in de praktijk net omgekeerd te zijn. We gaan er dan wel vanuit dan je voor je inkjet de XL- of XXL-cartridges gebruikt.
Prijs: 399 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier