Review: Sportieve ringer aan de pols
De lancering van de Huawei Mate 30 en 30 Pro verliep eind september in mineur: door het Amerikaanse handelsverbod mag de Chinese fabrikant geen Google-apps en -diensten installeren, waardoor de telefoon bij ons voorlopig niet uitkomt. Gelukkig geldt dat niet voor de eveneens nieuwe Huawei Watch GT2, die heel andere software draait. Wij konden het klokje intussen uitgebreid testen.
De Watch GT2 wordt niet aangedreven door Googles Wear OS, maar door het LiteOS van Huawei zelf. Een geluk maar voor de Chinese elektronicareus, want anders hadden we dit fitnessuurwerk voorlopig niet in handen gekregen.
Huawei zelf spreekt over een smartwatch, maar de nadruk ligt bij dit klokje toch echt op sporten. Wat voor een echte smartwatch bijvoorbeeld ontbreekt, is een app-winkel; het enige wat je eigenhandig kan toevoegen, zijn wijzerplaten en muziek. Het geheugen biedt plaats aan zo’n 500 mp3’s en het uurwerk heeft een ingebouwd luidsprekertje. De muziekfunctie is echter vooral bedoeld om tijdens het sporten via een stel draadloze oortjes van je favoriete oppeppende songs te genieten.
Ingebakken gps
Tussen de twaalf wijzerplaten oftewel watch faces zitten echte juweeltjes, die fraai uit de verf komen op het heldere en kleurrijke AMOLED-schermpje van 1,39-inch met een resolutie van 454×454 pixels. Wij testten overigens het GT2-model van 46mm. Er is ook een 20 euro goedkopere versie van 42mm met een iets minder krachtige batterij, die we persoonlijk voornamelijk geschikt vinden voor dames. Dit gezegd zijnde: er zijn hele stijlvolle, summiere wijzerplaten, maar ook watch faces die alles uit de kast halen en vrijwel elke sensor in de GT2 benutten. Ze tonen niet alleen datum en tijd, maar ook het aantal stappen en verbrande calorieën, de hoogte en luchtdruk, je hartslag en stressniveau.
De Watch GT2 helpt volgens Huawei bij het monitoren van bradycardie (een te laag hartritme) en hartfalen. Zo krijgt de drager een seintje wanneer de hartslag lager is dan 50bpm of hoger dan 100bpm gedurende meer dan tien minuten. Ook de temperatuur verschijnt op sommige wijzerplaten in beeld, maar die info plukt het klokje slim van je telefoon.
Voor een gps-functie die tijdens het sporten nauwkeurig het afgelegde traject vastlegt, kan die smartphone dan weer thuisblijven. De waterdichte Watch GT2 beschikt over een on-board gps-module die automatisch in gang schiet van zodra je een van de acht buitenactiviteiten selecteert (onder meer hardlopen, fietsen, hiken, zwemmen en triatlon). Daarnaast zijn er ook nog zeven indoor-sportmodi voor bijvoorbeeld roeitoestellen en fietsen op rollen.
Straffe autonomie
De grootste troef van de Watch GT2 is ongetwijfeld zijn autonomie. Bij normaal gebruik gaat de 455mAh-batterij op één laadbeurt tot wel twee weken mee! Dit is inclusief hartslagmeting, de puike slaapmonitoring (de app barst ‘s ochtends van de statistieken), een uur muziek, anderhalf uur trainen én een uur telefoneren via bluetooth en de geïntegreerde microfoon: een van de nieuwe functies van de GT2. Wanneer je het uurwerk uitsluitend in de gps-sportmodus zou gebruiken, wat in de praktijk nauwelijks zal voorkomen, dan slinkt de autonomie naar 30 uur.
Een andere nieuwigheid van de wearable is de Always-on modus: een stand waarin het display de klok rond de tijd blijft weergeven, daar waar het schermpje anders na enkele tellen al uitvalt. Hou er wel rekening mee dat deze nieuwe modus de autonomie van de GT2 halveert, en dat er in deze stand maar een paar (nogal saaie) wijzerplaten beschikbaar zijn.
Nog een minpuntje: de Watch GT2 kan ook notificaties doorgeven van de smartphone, maar doet dat soms net iets te summier. Zo is één WhatsApp-bericht prima leesbaar, maar als je er meerdere na elkaar ontvangt, krijg je alleen maar het aantal boodschappen te zien, en niet meer de inhoud. Dat kan beter, in een volgende software-update.
Conclusie
De Huawei Watch GT2 mag dan de looks, fraaie wijzerplaten en belfunctie hebben van een volwaardige smartwatch, onderhuids is en blijft het toch vooral een fitnessuurwerk. Sportievelingen komen uitgebreid aan hun trekken met vijftien sportmodi, de ingebakken gps en gedegen hartslagmonitoring. Wie evenwel op zoek is naar een echte smartwatch met toegang tot een goed gevulde app-winkel, kijkt best naar een ander model. Er is in deze prijsklasse al heel wat keuze.
Prijs: 250 euro voor het model van 46mm, 230 euro voor de versie van 42mm
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier