Review: stevige bewakingscamera met uitstekende beeldkwaliteit

Brickcom VD-E200Nf © Brickcom

Brickcom Corporation is een Taiwanees bedrijf dat bij ons minder bekend is, maar wereldwijd wel een van de belangrijkste leveranciers van complete ip-gebaseerde videobewakingsoplossingen. Sinds kort is er een Belgische distributeur. Voor ons aanleiding om een Brickcom-netwerkcamera te testen. De bolvormige VD-E200Nf-00 is een vandaalbestendige “dome”-camera uit de budgetserie.

Brickcom Corporation is al meer dan twintig jaar actief in de ip-bewakingssector. Het positioneert zich als een “one stop shop” voor netwerkvideobewakingsoplossingen. Het heeft hoofdkantoren op alle continenten en doet alle productontwikkelingen binnenshuis.

Sinds een tijdje heeft het bedrijf ook een exclusieve Benelux distributeur, Deltalink, zelf opgericht in 1991 als distributeur van netwerkapparatuur. Deltalink distribueert andere bekende technologiemerken zoals Fanvil (ip-telefonie), Fortinet (netwerkbeveiliging), Qnap (nas-servers), Vision (noodvoedingen) en ZyXEL (communicatie-apparatuur).

Brickcom heeft een uitgebreid gamma ip-camera’s in alle gebruikelijke vormen: kubus (“cube” en “fixed box”), bol (“dome”) en kogel (“bullet”). De “budgetary” en “universal” series zijn betaalbare varianten.

De duurdere “high performance & resolution series” bevat camera’s met extra snufjes zoals Intelligent Video Analysis (IVA), waardoor de camera bijvoorbeeld zelfstandig het aantal mensen in een bewakingsbeeld kan tellen of een alarm geven wanneer een afgebakend stuk van het beeld wijzigt.

Een derde serie, “unique”, bevat speciale modellen zoals de Hydra, een piepkleine megapixel netwerkcamera, een 360° ip-camera met nachtzicht en Full HD-resolutie en de Speed Dome met 30 fps Full HD streaming, nachtzicht en 30x optische zoom.

Al deze camera’s kan men koppelen aan één van de alleenstaande, Linux-gebaseerde video management servers (vms) van het merk, waarvan het topmodel 32 gelijktijdige streams kan opnemen. Wil men méér dan is de vms-software ook apart verkrijgbaar om te installeren op eigen hardware, waarbij één installatie tot 64 gelijktijdige videostromen kan verhapstukken.

Daarnaast heeft Brickcom nog een uitgebreidere cms-softwareoplossing waarmee men verschillende verspreide sites kan bewaken, tot maximaal 1024 videokanalen. De Brickcom-camera’s worden ook ondersteund door de videobewakingssoftware van populaire nas-besturingssystemen zoals Qnap, Thecus en Synology.

Sony Exmor

De bolvormige VD-E200Nf-00 is een “dome”-camera uit de budgetserie. Bouwkwaliteit en uitrusting ogen echter allesbehalve budget. Zo heeft het apparaat een Sony Exmor beeldsensor met Full HD 1080p-resolutie en wdr-kleurverbetering.

De behuizing van wit geanodiseerd aluminium is bestand tegen vandalisme volgens de IK10-specificatie. Die norm is gebaseerd op een test waarbij een object van 5 kg op 40 cm hoogte op de camera valt.

Verder is deze ip-camera ook geschikt voor buitengebruik. Hij is beschermd tegen hevig stof en krachtige regenbuien volgens de IP66-normen. De VD-E200N1-00 kan continu opnemen en is dus geschikt voor 24/7 videobewaking.

Uit de achterkant vertrekt één vast gemonteerde kabel met een Ethernet-poort en een 12V stroomconnector. Een voeding wordt niet meegeleverd. Normaal koppel je deze camera aan een Power over Ethernet (PoE)-switch zodat maar één kabel nodig is. Niettemin kun je het apparaat ook met een gewone externe voeding gebruiken. Brickcom verkoopt daar verschillende modellen van.

Ingebruikname

Om de camera tegen een muur of het plafond te schroeven, verwijder je eerst de metalen cover met de meegeleverd Allen-sleutel. Je kunt de papieren mal die je in de verpakking vindt gebruiken om de drie benodigde gaatjes te boren.

Dan sla je de meegeleverde plastic ankers in de daartoe voorziene uitsparingen, om daarna de camera vast te schroeven en de cover opnieuw te plaatsen. Vervolgens sluit je de camera aan op een Ethernet-switch.

Installeer dan de EasyConfig-software die je op de meegeleverde cd vindt om het ip-nummer te vinden, of haal dit uit de informatiepagina van jouw router. Vervolgens open je de beheerpagina van de camera in een webbrowser. Een instel-wizard is er niet. Wanneer je naar de camera surft, kom je direct in de “Live View” terecht.

Beheer

Via het configuratiemenu wijzig je tal van opties. Links is er een menu met allerlei opties en in het midden staan daar de details van en zie je het camerabeeld. De resolutie is in verschillende stappen instelbaar tussen 320×200 en 1920×1080 pixels, waarbij 1280×720 pixels de standaardinstelling is.

De bitrate van elk van de twee beschikbare videostreams configureer je variabel of vast tussen 64 en 12000 Kbit/s. Ook handig is dat je voor elke stream apart de videocodec (H.264 of Motion-JPEG) kunt kiezen. De tweede stream heeft wel maar een maximale resolutie van 640×480 pixels.

Helaas ben je niet verplicht het standaard wachtwoord te wijzigen. Ook de veiligere https-toegang is standaard uitgeschakeld. Dat zien we omwille van veiligheidsredenen liever anders.

Speciale mogelijkheden

Je kunt in het camerabeeld tot drie “motion detection windows” configureren en voor elk venster een aparte gevoeligheid instellen. In plaats van dat de camera dan op elke beweging reageert, kun je het zo regelen dat je alleen een waarschuwing krijgt als iemand bijvoorbeeld een deur opent. Als de camera beweging detecteert, kan hij een waarschuwing, eventueel vergezeld van een snapshot en/of videostream, sturen naar meerdere instelbare e-mailadressen.

Je kunt de bewegingsdetectie in- of uitschakelen volgens een vrij te kiezen schema. De camera zal ook een waarschuwing uitsturen via een http-notificatie. Nog een snufje is de “privacy mask control”, waarbij je tot vier onderdelen van het beeld onzichtbaar kunt maken uit privacyoverwegingen.

Via de Brickom Viewer app voor iOS en Android kun je het camerabeeld van maximaal vier camera’s op een mobieltje of tablet bekijken. Maar méér mogelijkheden biedt deze app niet. Bovendien moet je alles manueel instellen.

De camera heeft een ingebouwde ddns-server, die je eveneens manueel dient te configureren. Alleen gebruikers met kennis van zaken kunnen het beeld van de Brickcom daarom op een veilig wijze extern bekijken.

De icr of “infrared cut-removable filter” kan manueel of volgens schema worden in- en uitgeschakeld. De icr blokkeert overdag infrarode stralen voor een betere beeldkwaliteit. Standaard wordt de filter bij laag lichtniveau automatisch uitgeschakeld, zodat de camera méér ziet in het (bijna-)donker.

Conclusie

Hoewel het een model uit de budget-serie betreft, is de Brickcom VD-E200Nf-00 Vandal Dome Network Camera een erg geavanceerde ip-bewakingscamera met speciale snufjes, zoals Full HD videostreaming, privacy maskering en selecteerbare gebieden voor bewegingsdetectie. De beeldkwaliteit is uitstekend, maar de mobiele app van Brickcom is nog erg primitief.

Adviesprijs: 199 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content