De Toshiba Solid State Drive Q300 Pro is uitgerust met flash-geheugencellen met 2 bits, die minder datafouten geven. Maar hoe snel is deze nieuwe ssd? We hebben ze getest.
Bij MLC NAND-flashgeheugen is méér niet beter: hoe meer bits per geheugencel, hoe meer kans dat er hier en daar een bitje verkeerd wordt geschreven of verloren gaat. Dat leidt tot “bit rot” en datafouten, die weliswaar via allerlei foutcorrectiemechanismen rechtgezet kunnen worden. Maar die vertragen de ssd dan weer.
De 2,5 inch, 7 mm hoge sata3 Q300 Pro ssd-serie van Toshiba Storage Peripherals Division gebruikt daarom flash-geheugen met 2 bits per cel en heeft als extra nog ECC-foutcorrectie en Patrol Read datacontrole tijdens het lezen voor een nog betrouwbaardere data-opslag. Dit soort flashcellen zijn wel duurder om te produceren, waardoor de Q300 Pro ook méér kost dan de gewone Toshiba Q300-serie die flashgeheugenchips met drie bits per cel gebruikt.
De Q300 Pro-versie is verkrijgbaar in capaciteiten van 128, 256 en 512 GB, komt met vijf jaar garantie en een gratis download van NTI Echo datamigratiesoftware waarmee je de inhoud van een bestaande harde schijf kunt klonen naar je nieuwe ssd. Ook Toshiba Storage Utility kun je gratis downloaden.
Wij testten de 256 GB uitvoering van de Q300 Pro. Die heeft een opgegeven levensduur van 160 TBW, verbruikt weinig stroom (gemiddeld slechts 3,3 watt) en ondersteunt alle gebruikelijke snufjes zoals deep sleep mode (met slechts 125 mW verbruik), trim, “native garbage collection”, “native command queuing” (ncq), smart en sata hotplug. Opvallend afwezig in de specs is ondersteuning voor full disk encryption in hardware. Dat is ietwat merkwaardig in een ssd die toch ook bedoeld is voor de bedrijvenmarkt.
Werkelijke versus theoretische prestaties
De ssd-fabrikanten vermelden tegenwoordig in hun specificaties vrijwel allemaal de theoretische prestaties gemeten met benchmarkprogramma’s zoals ATTO of AS SSD Benchmark. Voor de sequentiële lees- en schrijfprestaties wordt de snelheid in MB/s vermeld, terwijl voor de random prestaties de snelheid in iops (“input/output operations per second”) wordt gegeven.
Als je de specificaties vergelijkt, merk je gauw dat vrijwel alle merken heel dicht bij elkaar presteren in deze benchmarks en zowat allemaal de theoretisch maximaal haalbare doorvoersnelheid van 550 MB/s voor lezen en 520 MB/s voor schrijven benaderen. Ook voor deze Toshiba ssd worden deze waarden opgegeven, naast 92000 iops random leesprestaties en 63000 iops random schrijfprestaties.
Dergelijke cijfers zeggen vrijwel niets over de snelheden die in je de praktijk haalt met deze ssd’s. Wij gebruiken daarom de Intel NAS Performance Toolkit (NASPT) benchmark, die de prestaties meet aan de hand van twaalf ‘echte’ gebruikersscenario’s: HD-Video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-Video opname, HD afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum.
Prestaties
In deze ‘echte’ testen gooit de Q300 Pro hoge ogen. Het is veruit de snelste ssd die we tot nu toe getest hebben, sneller zelfs dan de begin dit jaar door ons geteste Samsung SSD 850 Pro. De werkelijk gemeten prestaties liggen tussen 157,2 MB/s (voor de kopieertest naar de nas) à 147,4 MB/s (voor HD-video opnames) en 10,2 MB/s (voor de fotoalbumtest).
Voor elke NASPT-applicatiebenchmark passen we een weging toe, waarbij we een iets groter belang hechten aan kantoorproductiviteit en kopieersnelheid dan aan multimediadiensten. Dat geeft ons een algemene benchmarksnelheid in MB/s. Voor de 256 GB Toshiba Q300 Pro is dit 58,6 MB/s, tegenover 39,4 MB/s voor de Samsung 850 Pro.
Conclusie
Dit is momenteel de snelste sata3-ssd die we kennen. Ze heeft ook een hoge opgegeven levensduur. In een bedrijfsomgeving is het ontbreken van hardwarematige full-disk encryption wel een klein nadeel.
Adviesprijzen: de Toshiba Q300 Pro ssd kost gemiddeld 116 euro voor de 128 GB versie, 163 euro voor de 256 GB uitvoering en 280 euro voor de 512 GB variant
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier