Review: vier krachtige powerbanks

LifePower A2 © LifePower

Wil je onderweg meerdere smartphones en tablets tegelijk opladen, dan voldoet een gewone powerbank met één à twee laadpoorten niet. Je hebt dan een extra krachtig exemplaar nodig met meerdere laadpoorten en andere snufjes, zoals de mogelijkheid om apparaten extra snel op te laden. We bespreken vier krachtige powerpacks.

Worden smartphones en tablets altijd maar krachtiger, dan geldt dat helaas niet voor hun ingebouwde batterijen. Die gaan bij intensief gebruik nauwelijks een dag lang mee. Gelukkig kun je de batterij onderweg bijladen met een powerbank, in essentie een draagbare externe batterij met een of meer laadpoorten.

De meeste powerbanks hebben usb-laadpoorten, maar de allerkrachtigste versies hebben verschillende laadpoorten, ook voor laptops. Vaak hebben ze andere snufjes, zoals een 230V-inverter (in essentie een gewoon stopcontact) en de mogelijkheid om zichzelf en/of een aangesloten apparaat sneller op te laden. Dat zijn de soorten waarop we ons in dit artikel concentreren.

Kijk op de eerste plaats naar de capaciteit van de powerbank. Die wordt uitgedrukt in milli-ampere per uur, afgekort tot mAh. Hoe hoger dat getal, hoe krachtiger de powerbank.

Behalve capaciteit en efficiëntie is ook ‘snelheid’ (in feite vermogen) van belang, zowel de snelheid waarmee een powerbank zichzelf oplaadt als die waarmee ze aangesloten apparaten oplaadt.

Hoe meer ampère (A) een powerbank levert, hoe hoger het uitgangsvermogen is en hoe sneller ze aangesloten apparatuur kan laden. Die “A”-waarde vind je meestal in kleinere letters terug op de verpakking of in de productbeschrijving. Niet alleen de totale ampère die een powerbank levert is van belang (bijvoorbeeld 3,1A), maar ook de ampère per poort. Het totale uitgangsvermogen is van belang als je veel apparaten tegelijk wil opladen.

Het vermogen van de eigen oplaadpoort van de powerbank bepaalt hoe snel die zichzelf oplaadt. Kijk dus ook naar de ampère van de invoerpoort van de powerbank. Hoe hoger die is, hoe sneller ze zelf oplaadt. Je moet dan wel een externe stroomadapter met een minstens even hoge stroomwaarde gebruiken.

A-Solar Xtorm AL390

De 638 gram wegende AL390 Laptop Powerbank kan twee usb-apparaten aan 5V en één ac of alternating current-apparaat aan 230V opladen. De ingebouwde Lithium-ion batterijcellen leveren een maximale capaciteit van 18.000 mAh.

In plaats van adapters voor verschillende laptops heeft deze powerbank een ingebouwde inverter en gewoon ‘stopcontact’ waarin je elke laptopvoeding of andere elektrisch apparaat tot maximaal 65 watt kunt pluggen.

De twee usb-apparaten worden tegelijk aan maximaal 2,4A geladen. De AL390 laadt zichzelf in vier uur helemaal op. Een kleine ventilator zorgt ervoor dat de AL390 niet te warm wordt wanneer je een ac-apparaat inplugt.

Gemiddelde internetprijs: 160,25 euro.

Goal Zero Sherpa 100 Power Pack

De Lithium-ion cellen in de 864 gram wegende Sherpa 100 leveren maximaal 19.600 mAh en zijn met behulp van de meegeleverde voeding in drie uur opgeladen.

De twee usb-laadpoorten leveren maximaal 2,1A. De beide dc of direct current-laadpoorten leveren respectievelijk 10A aan 12V en 6A aan 19V.

De laptop-conversiekabel met connectoren voor Asus, Dell, HP, IBM, Lenovo, Panasonic, Sony en Toshiba wordt niet standaard meegeleverd en kost 15,95 euro extra.

Optioneel kun je een 230V inverter kopen die je op de zijkant van deze powerbank vastklikt en dan werkt als standaard stopcontact voor apparatuur tot maximaal 100W. Deze Goal Zero Sherpa Inverter kost 69,95 euro.

Dezelfde inverter past ook op de kleinere, technisch verder identieke Sherpa 50 (11.600 mAh, 540g, 199,95 euro), maar levert daar maximaal 75W.

Andere opties zijn een “chaining cable” (9,95 euro) waarmee je twee Sherpa Power Packs intern op elkaar aansluit voor een verdubbeling van de capaciteit, en een universele usb-adapter (19,95 euro) met aansluitingen voor Apple 30 pin, micro usb, Nokia, LG, PSP, Samsung en een vrouwelijke usb-poort.

De eveneens optionele 12V autolader kost 14,95 euro en laadt het powerpack in vier uur op. Goal Zero heeft ook oplaadbare usb-speakers en usb-ledlampen die je op deze powerpack kunt aansluiten.

Gemiddelde internetprijs: 338,83 euro.

LifePower A2

De 800 gram wegende LifePower A2 van de gelijknamige Belgische crowd-funded startup van jonge ondernemer Dries Bols laadt zowel 5V usb- als 230V ac-apparatuur en dit met een capaciteit tot 25.595 mAh. De usb-aansluiting levert 3A. In het ingebouwde ‘stopcontact’ kun je elektrische apparaten tot 100 watt pluggen. Dat is zelfs voldoende voor bijvoorbeeld een gitaarversterker.

De A2 laadt zichzelf met de meegeleverde lader in drie uur tijd op via een normaal stopcontact. Hij heeft ook een 2,1A micro usb-invoer; dan duurt het laden tot twintig uur, afhankelijk van de kracht van de usb-lader. Ondanks zijn hoge capaciteit mag je deze externe batterij gewoon meenemen op het vliegtuig. IATA- en FAA-regulering laten immers batterijen tot 100 Wh (Wattuur) toe en de A2 valt daar met zijn 94,7 Wh net onder.

LifePower heeft een gelijkaardig kleiner model (A2 S, 20.800 mAh, 199 euro) en groter model (A2 L, 27.000 mAh, 329 euro).

Gemiddelde internetprijs: 299 euro.

Powertraveller Powergorilla

De 631 gram wegende Powergorilla laadt apparaten van 5V (via usb) tot 24V (via dc). Negen usb-connectoren en vijftien dc-aansluitingen voor laptops worden meegeleverd.

De zes ingebouwde 3.500mAh Lithium-polymeer batterijcellen leveren naargelang het voltage 15.540 mAh in 5V mode tot 3.240 mAh in 24V mode.

Een usb-apparaat kun je tegelijk met een dc-apparaat laden, met een totale capaciteit van maximaal 21.000 mAh. De Powergorilla verdeelt de benodigde capaciteit automatisch over de aangesloten apparaten dankzij mppt (maximum power tracking)-technologie.

De usb-poort laadt wel maar aan 1A. Voor laptops is dit 1,5 à 3A, naargelang het voltage. De Powergorilla is zelf in zeven uur helemaal opgeladen. Dat kan ook in de auto; de benodigde kabel zit in de verpakking.

De kleinere, maar voorts vergelijkbare Minigorilla weegt 265 gram, heeft een capaciteit van 6.600 mAh en kost 119,95 euro.

Gemiddelde internetprijs: 214,73 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content