iHealth, onder andere bekend van zijn geconnecteerde bloeddrukmeters, lanceert met Wave zijn eerste gezondheid-tracker. Deze waterdichte Bluetooth-armband meet en analyseert je bewegingen, zwemsessies en slaapactiviteit. We hebben de iHealth Wave getest.
iHealth is een merknaam van het Chinese bedrijf Andon Health Co. Ltd., maar het Europese hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Parijs. Het is gespecialiseerd in geconnecteerde gezondheidsproducten.
De nieuwe iHealth Wave AM4 ziet eruit en kan gedragen worden als een polshorloge. Maar behalve tijd en datum weergeven en stille alarmen geven, meet het apparaat ook allerlei activiteiten: stappen, afstand, verbrande calorieën, slaapactiviteit en herkent het automatisch drie zwemstijlen: vrije stijl, crawl/schoolslag en rugslag.
De ronde, waterdichte tracker heeft een zwartwit oled-aanraakscherm met een doorsnede van 37 mm en wordt geleverd met twee siliconen armbanden, een zwarte en een blauwe, met een polsomtrek van 15 à 20 cm.
De kleine ronde usb-lader klik je magnetisch vast aan de onderkant van de iHealth Wave. Dit lukt gelukkig ook zonder de tracker uit de armband te verwijderen.
De batterij gaat bij gemiddeld gebruik ongeveer een week mee, langer bij een laag activiteitsniveau, minder lang (ongeveer vijf dagen) bij dagelijkse zwemsessies.
Ingebruikname
De iHealth MyVitals app, die ook gebruikt kan worden met andere geconnecteerde gezondheidsproducten van iHealth zoals de View BP7S bloeddrukmeter, is beschikbaar voor Android 4.4 of hoger en iOS 6.0 of hoger.
Vóór je aan de slag kunt, dien je een iHealth-account te creëren. Dit doe je in de app zelf. Je moet je naam, geboortedatum, lengte, gewicht en e-mailadres invullen en een wachtwoord kiezen.
Vervolgens selecteer je een iHealth-apparaat, in dit geval de Wave (AM4) tracker. De app vraagt daarna toestemming om Bluetooth in te schakelen indien dat nog niet ingeschakeld was. Dan krijg je als tip dat je de levensduur van de batterij verlengt als je de accu voor het eerste gebruik volledig oplaadt. Dat is inderdaad altijd een goed idee.
Zodra je daarmee klaar bent, verbind je je smartphone met de Wave door in de app op de grote blauwe Link-knop te tikken. Op het zwartwit scherm van de tracker verschijnt nu een getal van zes cijfers. Type de laatste twee cijfers in de app. Daarna is je smartphone gepaard met de tracker.
Een eventuele firmware-update wordt eerst automatisch geïnstalleerd. Daarna is de tracker gebruiksklaar.
Praktijk
Bluetooth moet alleen ingeschakeld blijven tijdens de gegevensuitwisseling met de tracker, die verder volledig zelfstandig activiteitsgegevens opslaat in zijn interne geheugen. De tracker gebruikt overigens het energiezuinige Bluetooth 4.0 BLE.
De Wave werkt zoveel mogelijk automatisch. Via de app kun je zaken configureren zoals datum, tijd, tot drie verschillende stille, vibrerende alarmen en bewegingsdoelen. Voor de rest detecteert en bewaart het apparaat je bewegingen en slaappatronen zoveel mogelijk zonder gebruikersinterventie.
Het lichtgevende zwartwit scherm staat meestal uit. Als je je pols opheft, worden datum, tijd en toestand van de batterij getoond. Tik op het scherm om achtereenvolgend het aantal stappen, de afgelegde afstand, de verbrande calorieën en het doelbereik te bekijken.
Probleem is dat de Wave met zijn huidige firmware je polsbewegingen onvoorspelbaar detecteert. Activeren van het scherm lukt soms niet, tenzij je wilde bewegingen met je pols maakt of het polsbandje losmaakt en met de Wave schudt. Maar op andere momenten licht het scherm onverwacht op, bijvoorbeeld midden in de nacht, wanneer het schermlicht redelijk storend werkt.
Als de Wave detecteert dat je meer dan tien minuten continu wandelt of loopt zal hij automatisch een “workout summary” op zijn scherm tonen met duur, aantal stappen, afstand en verbrande calorieën.
Ook zwemactiviteit wordt automatisch gedetecteerd. In het samenvattende scherm op het einde wordt het soort slag in de vorm van een pictogram getoond (“freestyle”, “breaststroke”, of “backstroke”) en door te tikken kun je verder de starttijd, duur en het aantal verbrande calorieën opvragen. Omdat de zwemdetector extra stroom verbruikt, kun je hem via de app uitschakelen. Als je toch nooit zwemt, verlengt dit de levensduur van de oplaadbare batterij met enkele dagen.
Slaapactiviteit wordt automatisch gedetecteerd, maar hoe hoe het apparaat dit precies doet blijft onduidelijk. Sta je op, dan toont het scherm je na enkele minuten een samenvatting van je slaapkwaliteit.
De app bewaart alle gegevens zodra je ze synchroniseert en toont ze in overzichtelijke grafieken en statistieken die je per dag, week, maand of jaar kunt bekijken. De app slaat ook extra informatie op die je op het Wave-scherm niet te zien krijgt.
Bij de slaapactiviteit wordt bijvoorbeeldde kwaliteit van de slaap getoond in een percentage dat de verhouding toont tussen slapen en waken. Via staafbalkjes zie je ook het verschil tussen oppervlakkige en diepe slaapperiodes. Maar hoe de Wave dit precies detecteert, wordt nergens uitgelegd.
Bij het zwemmen zie je ook het aantal slagen en de slagen per minuut en soort slag.
Conclusie
De verschillende detectiemechanisme lijken redelijk goed te functioneren. Positief is ook dat de iHealth Wave alles zo zelfstandig mogelijk probeert te doen. Je hebt er weinig omkijken naar. Maar het mechanisme om het scherm te activeren werkt nog niet helemaal perfect. Soms krijg je het scherm niet aan en soms springt het juist ongewenst op. Op dat gebied zou de firmware nog wat verbeterd kunnen worden.
Prijs: 79 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier