Review: wifi-router voor power-users

Linksys EA9500 © Linksys

De Linksys EA9500 Max-Stream AC5400 Tri-Band Wi-Fi Router weegt 1,7 kg, heeft acht externe antennes en een gecombineerde doorvoersnelheid tot 5,3 Gbit/s. Deze wifi-router is bedoeld voor power-users en wij hebben hem getest.

De EA9500 wifi-router van Linksys, een merk van Belkin, oogt en weegt niet alleen imposant, maar heeft ook imposante specificaties. Net zoals de eerder door ons geteste Linksys EA7500 is het een mu-mimo router die voldoet aan de “Wave 2” of “2013 update” van de snellere IEEE 802.11ac (Wireless-AC) wifi-standaard.

Maar waar dat EA7500 ‘maar’ drie antennes en een maximale gecombineerde doorvoersnelheid tot 1,3 gigabit per seconde heeft, tellen we bij de veel grotere en zwaardere EA9500 acht niet-verwijderbare antennes en een gecombineerde doorvoersnelheid tot 5,3 Gbit/s. Dat zit aan de bovenkant van wat wave-2 ac in theorie kan halen, namelijk maximaal 6,93 Gbit/s.

Uitrusting

De EA9500 is een tri-band router met twee 5 GHz-radio’s en één 2,4 GHz radio die elk vier datastromen ondersteunen (dus 3 x 4). Dankzij Broadcom’s NitroQAM-modulatie geeft dit een theoretische maximale snelheid van 2.166 Mbit/s voor elke 5GHz radio en 1.000 Mbit/s voor de 2,4 GHz radio. Tel je dat bij elkaar op dan krijg je 5,3 Gbit/s ofwel AC5300.

Waarom Linksys op de verpakking dan AC5400 zet is ons niet helemaal duidelijk, maar het is in essentie hetzelfde als AC5300. Voor die ac-aanduidingen bestaan sowieso geen industriestandaarden: elke fabrikant verzint ze zelf en in dit geval gaat het wellicht om een afronding naar boven van de totale gecombineerde draadloze snelheid van exact 5.332 Mbit/s.

Eén van de trucjes die de EA9500 gebruikt om hogere draadloze doorvoersnelheden te halen, heet “Multi-User, Multiple Input, Multiple Output”, afgekort tot mu-mimo. Dat is een verbetering van de traditionele mimo-technologie voor draadloze netwerken, waarbij meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen profiteren van de aanwezigheid van verschillende antennes die elk hun eigen datastroom verwerken en op die manier de draadloze communicatie versnellen.

Een ander trucje is de Broadcom NitroQAM (1024-QAM)-modulatietechniek, maar die moet dan ook door je client-apparaat worden ondersteund. Bovendien moet er in het spectrum waar de router opgesteld is ruimte zijn voor frequentiekanalen met een bandbreedte van 40 MHz (in de 5GHz is dat overigens bij ons voorlopig zelden een probleem). Zo niet valt de maximale snelheid voor een 5GHz radio terug op 1733 Mbit/s en voor een 2,4 GHz radio op 600 Mbit/s, ofwel 4Gbit/s voor de drie radio’s gecombineerd.

De EA9500 gebruikt dezelfde 1,4 GHz dual-core Broadcom processor als de EA7500, maar die moet hier dus iets harder werken om vier gelijktijdige datastromen per radio te verwerken.

Andere hardwarekenmerken zijn twee usb-poorten, waarvan een usb 3.0 en acht Gigabit-netwerkpoorten. Dat zit allemaal samen met de enkele Gigabit wan-poort, aansluiting voor de externe stroomadapter, resetknop en aanuitknop op de achterkant van de router.

Gedetailleerde technische specificaties vind je op de website van Linksys.

Installatie

Installatie is een fluitje van een cent. Zet alle antennes rechtop, schakel de router in en verbind de internetkabel van je modem met de gele internetpoort van de Linksys EA9500. Wacht nu tot de blauw led stopt met knipperen en het Linksys-logo wit oplicht op de bovenkant van de router.

Verbind vervolgens een client met het wifi-netwerk van de router. Je vindt de nodige details en het juiste wachtwoord op de sticker in de Quick Start Guide.

Open een webbrowser op de client. Als het goed is, verschijnt de Linksys Smart Wi-Fi Router setup-wizard automatisch, maar je kunt die ook oproepen via http://LinksysSmartWiFi.com of via 192.168.1.1.

Vink de licentievereisten aan en kies voor automatische updates. Klik op Next. Mogelijk volgt nu een firmware-update waarbij de router een of meer keer opnieuw start. Wacht tot dit voltooid is.

Vervolgens kun je basisinstellingen aanpassen, zoals de naam van het wifi-netwerk, het wifi-wachtwoord (vergeet niet dat je daarna opnieuw een verbinding moet maken), het routerwachtwoord (1 tot 63 tekens) en een Linksys Smart Wi-Fi account zodat je je router via het internet en/of met de Linksys Smart Wi-Fi app voor Android of iOS kunt beheren en benaderen. Als je dergelijke account al hebt, kun je uiteraard ook gewoon inloggen en de nieuwe Linksys-router toevoegen.

Beheer

De beheerinterface lijkt op die van alle recente Linksys-routers, waaronder de eerder geteste EA7500. We verwijzen je dan ook naar die test voor nadere details.

De webinterface of het beheer via de app is gebruiksvriendelijk, maar er ontbreken geavanceerde opties zoals je die bij routers van AVM of Netgear wel hebt.

Zo is er slechts één wan-poort, geen ingebouwde vpn-server (wel ‘pass-through’), geen printerserver (wel bestands- en mediaserver voor extern aangesloten schijven), geen multi-nat, geen telefoniefuncties, geen mogelijkheid om de zendsterkte te wijzigen, geen 3,5G-support via usb (en dus ook geen load-balancing of fail-over) en kun je bijvoorbeeld de dns-servers niet wijzigen als je de router zijn internetgegevens via dhcp van de internetmodem laat halen (manueel kun je dit wel wijzigen, maar dat is dan weer iets voor gevorderden).

Hoe nuttig is AC5300/5400?

De geafficheerde topsnelheid van 5,3 Gbit/s is zoals we hiervoor al een beetje suggereerden eigenlijk misleidend. Het is om te beginnen een gecombineerde doorvoersnelheid.

Een aangesloten client haalt maximaal de snelheid van één radio. Omdat deze router drie radio’s met vier datastromen per radio heeft, kun je wel méér clients op hun maximale snelheid aansluiten, dit in tegenstelling tot bij een goedkopere router met één of twee routers en minder datastromen. Dat is tegelijk de echte markt voor deze router: opstelling in een omgeving met veel draadloze clients die optimaal moeten presteren, zoals in een klein bedrijf, of een groot gezin of nog tijdens een beurs of een gaming-evenement.

Maar zelfs in die omstandigheden dien je rekening te houden met het feit dat de meeste clients momenteel nog lang niet de allerhoogste snelheden halen. We kennen bijvoorbeeld geen enkele laptop met ingebouwde Broadcomm NitroQAM-ondersteuning. Er bestaat wel een pci-insteekkaart van Asus (de PCE-AC68) voor desktop-pc’s die NitroQAM ondersteunt. Maar die is met zijn drie grote externe antennes in feite alleen maar in heel specifieke omstandigheden inzetbaar.

De meeste laptops hebben twee of maximaal drie wifi-antennes waarmee je maximaal 867 of 1300 Mbit/s haalt in de 5 GHz frequentieband (600 Mbit/s maximaal in de 2,4 GHz frequentieband). Dat is dan nog in theorie, want het wifi-spectrum moet dan wel vrij genoeg zijn om 40 MHz brede frequentiebanden toe te laten. In de druk bezette 2,4 GHz frequentieband kun je dat sowieso vergeten, terwijl het in de minder drukke 5 GHz band momenteel wel meestal nog haalbaar is.

Prestaties

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een router. We geloven best dat deze router de door Linksys geclaimde snelheden haalt in ‘ideale omstandigheden’. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële omstandigheden waarbinnen we alle routers testen.

De EA9500 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 96,8 Mbit/s in de 2,4 GHz frequentieband en 467,5 Mbit/s in de 5 GHz frequentieband.

Het eerste is niet veel hoger dan de EA7500, het tweede is het dat wel. Ook de snelheid via de netwerkkabel is bij de EA9500 veel beter dan bij de EA7500, met een gemiddelde van 765 Mbit/s.

Het bereik van de EA9500 is ook iets beter dan dat van de EA7500, dat op zich al goed is. De EA9500 verbruikt wel ongeveer dubbel zoveel als zijn kleinere broer (gemiddeld 20,5 watt).

De echte kracht van deze router komt pas tot zijn recht wanneer je meerdere draadloze clients tegelijk ermee verbindt. Met drie gelijktijdige clients dalen de prestaties in de 2,4 GHz en 5 GHz frequentiebanden nauwelijks (gemiddeld nog 92 Mbit/s en 427 Mbit/s).

Met vier gelijktijdige draadloze clients daalt de 2,4 GHz snelheid tot 64,9 Mbit/s en de 5 GHz snelheid tot 198 Mbit/s, nog altijd respectabele snelheden die veel gewone goedkopere routers zelfs niet met één aangesloten client halen.

Conclusie

De Linksys EA9500 haalt het onderste uit de kan van wat momenteel technisch mogelijk is met wifi. Deze router is gezien zijn stevig prijskaartje vooral nuttig in drukbezette omgevingen waar meerdere wifi-clients om een zo hoog mogelijke doorvoersnelheid vechten.

Adviesprijs: 449 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content