Sneller netwerken via het stroomnet

De devolo dLAN 500 AVmini Powerline-adapters zijn compatibel met de HomePlug AV / IEEE 1901 specificatie. Die biedt een theoretische snelheid van 500 Mbps.

De devolo dLAN 500 AVmini Powerline-adapters zijn compatibel met de HomePlug AV / IEEE 1901 specificatie. Die biedt een theoretische snelheid van 500 Mbps.


De devolo dLAN 500 AVmini Powerline-adapters bieden ondersteuning tot 300 meter leidinglengte. In de praktijk komt het erop neer dat je de adapters in de meeste woningen overal kan inzetten. De theoretische snelheid van 500 Mbps zal je in de praktijk nooit behalen, maar dat is bij alle merken zo.


De devolo dLAN 500 AVmini Powerline-adapters ondersteunen automatische datapriorisatie ofwel Quality of Service (QoS), zodat video en internettelefonie storingsvrij overgedragen kunnen worden. De dataverbinding maakt gebruik van een krachtige 128-bit AES encryptie. Door een gemeenschappelijk wachtwoord te gebruiken voor alle adapters creëer je bovendien een afgebakend dLAN-netwerk.


Installatie

De installatie van de devolo dLAN 500 AVmini Powerline-adapters is kinderlijk eenvoudig. In ons geval sluiten we één adapter aan op onze Cisco router. Met een tweede adapter verbinden we één van onze testsystemen met het netwerk. De derde en laatste adapter gebruiken we om onze Synology DS710+ NAS te verbinden met het netwerk. We gebruiken daarvoor telkens de meegeleverde netwerkkabels.


Om het netwerk te coderen, maken we gebruik van de coderingsknopjes op de onderzijde van de adapters. Als je de coderingsknopjes gebruikt, wordt het dLAN-netwerk beveiligd met een willekeurig gekozen wachtwoord. Nadat de adapters zijn aangesloten, druk je daarvoor binnen de twee minuten elke knop één seconde lang in.


Software

Devolo levert dLAN Cockpit software mee. dLAN Cockpit is een bewakings- en coderingsprogramma waarmee je alle bereikbare dLAN AV-adapters in je thuisnetwerk kan opsporen en beheren. Dankzij de intuïtieve, grafische user interface laat deze software zich eenvoudig bedienen. Je kan de adapters in het schema eenvoudig benoemen, zodat je later direct weet over welke adapter het gaat. Op de cd-rom vinden we ook software voor Linux en Mac-gebruikers.


Prestaties

Van de router naar de Synology DS710+ NAS geeft dLAN Cockpit een snelheid van 97 Mbit/s weer. Van de router naar onze Fujitsu PC is dit zelfs 102 Mbit/s en verder zien we van de Synology NAS naar onze PC een snelheid van maar liefst 384 Mbit/s. Van de PC naar de NAS meet dLAN Cockpit tot slot een snelheid van 379 Mbit/s. Je kan eenvoudig de snelheden aflezen in alle richtingen door in dLAN Cockpit simpelweg op de desbetreffende adapter te klikken. Opgelet! Deze snelheden fluctueren sterk en zijn dus maar een momentopname.


Conclusie

De devolo dLAN 500 AVmini Powerline-adapters zijn erg eenvoudig te installeren en te beheren. Het beheer verloopt via de erg intuïtieve devolo dLAN Cockpit software. De adapters kan je voorzien van 128-bit AES encryptie via een druk op de knop. Je krijgt bovendien van de fabrikant drie jaar garantie op de dLAN 500 AVmini adapters. Wederom biedt devolo de gebruiker een degelijk en betrouwbaar product voor een eerlijke prijs (Starter Kit: 149 euro).


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content