Twaalf webbrowsers getest

De updates van Microsoft bieden je sinds kort vrije keuze van je browser. Het aanbod is overweldigend. Maar welke is nu de snelste en beste webbrowser?

De updates van Microsoft bieden je sinds kort vrije keuze van je browser. Het aanbod is overweldigend. Maar welke is nu de snelste en beste webbrowser?

Wij hebben twaalf browsers getest, met name Internet Explorer, Opera, Google Chrome, Safari, Firefox, K-meleon, Sleipnir, Greenbrowser, Flock, Flash Peak, Avant en Maxthon. Eén ding hebben al deze browsers alvast gemeen: op hun website claimen ze de snelste, de kleinste, de meest performante of eenvoudigweg de beste te zijn. Dus gaan we hun snelheid meten.

Signaal Als het surfen traag verloopt kan dat vele oorzaken hebben: je bent aangelogd op een trage server, de infrastructuur van je provider is niet voorzien op de drukte van het moment, je hebt een te goedkoop abonnement met onvoldoende downloadsnelheid, je heb een verouderde of slecht ingestelde router of misschien kan je computer niet meer mee. Of je nu een snelle of een trage browser hebt, kan daar niets aan veranderen. Maar eens dat signaal met zijn eentjes en nulletjes binnen is, dan is het de beurt aan je browser. Hier is de snelheid wel van belang. Voor het lezen van een nogal statische pagina speelt dat al bij al geen grote rol, tenzij die hortende flash-reclamebanner je begint te storen. Speel je af en toe wel eens een online spelletje, dan pas wordt de keuze van de juiste browser erg belangrijk.

Benchmarks Om de snelheid van de browsers te meten installeren we ze allemaal op eenzelfde computer: een Medion Akoya P7330 D (MD 8852) met Intel Core i5-750 processor, 4GB DDR2 SDRAM werkgeheugen en als grafische kaart een Nvidia GeForce GT240. Tijdens de metingen draait er geen enkel ander programma. Als benchmarks (geijkte meetprogramma’s) gebruiken we PeaceKeeper, SunSpider en V8.

Conclusie De twee snelste browsers zijn ontegensprekelijk Google Chrome en Opera. Omdat Chrome toch af en toe haperde op onze testcomputer en omdat we de lay-out van Opera leuker vinden geven we de gouden beker aan deze laatste browser. Wil je iets blits en extravagant, twijfel dan niet en ga naar Safari van Apple. Wil je heer en meester blijven van je browser en hem personaliseren tot en met, dan is FireFox jouw browser. De enige goede reden om het bij Internet Explorer te houden is “uit gewoonte”. Dat is tenslotte een reden zoals een ander niet waar.

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content