Ultrabook van Dell presteert goed
Recent introduceerde Dell zijn eerste Ultrabook, de XPS 13. Ultrabooks zijn platte en lichte laptops met Intel-technologie die snel opstarten en waarvan de batterij minstens vijf uur meegaat. Wij hebben de XPS 13 getest.
Recent introduceerde Dell zijn eerste Ultrabook, de XPS 13. Ultrabooks zijn platte en lichte laptops met Intel-technologie die snel opstarten en waarvan de batterij minstens vijf uur meegaat. Wij hebben de XPS 13 getest.
Wat zijn de kenmerken van de huidige generatie Ultrabooks? Intel wil dat ze minimaal een 17W Intel “Sandy Bridge” Core i3/i5/i7 processor gebruiken, dat ze uitgerust zijn met WiFI, niet dikker zijn dan 18 mm voor 13 inch- en 21 mm voor 14 inch-systemen, binnen de 7 seconden opstarten en minstens vijf uur lang kunnen werken op een volle batterij. Als er dus Ultrabook bij een laptopnaam staat, zoals bij de Dell XPS 13, mag je erop rekenen dat het toestel aan die minimale vereisten voldoet.
XPS staat voor Xtreme Performance System en het is Dells topgamma van laptops. Op zijn dikste punt is deze laptop niet dikker dan 1,8 cm. De XPS 13 weegt slechts 1,36 kg. Het chassis is gemaakt van stevig, maar licht geborsteld aluminium en koolstofvezel.
Uitrusting
Je kunt kiezen voor Intel Core i5- en i7-processoren met een kloksnelheid van 1,6 GHz voor de i5 en 1,7 GHz voor de i7. Het werkgeheugen is beperkt tot 4.096 MB DDR3 en kan niet worden uitgebreid. Daar snoept de Intel HD 3000 videochip nog een heel klein beetje videogeheugen vanaf. Het 13,3-inch led-verlichte beeldscherm is verstevigd met Gorilla Glass en biedt een HD-Ready resolutie van 1366 x 768 pixels. Het beeldscherm is van goede kwaliteit. Hoewel het maar 13,3-inch groot is, lijkt het groter omdat het chassis van de laptop zo klein is.
Gegevensopslag gebeurt op de ingebouwde SSD-schijf met een capaciteit van 256 GB. De aansluitingen zijn beperkt to 1 x hoofdtelefoon, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0 met PowerShare en 1 x Mini DisplayPort voor het aansluiten van een scherm (eventueel met een speciale verloopkabel).
Merk op dat er geen vaste netwerkaansluiting op zit, hoewel je dat eventueel wel via de USB-poort kunt regelen. Maar in principe gebeurt het netwerkverkeer draadloos via de ingebouwde WiFi of optionele 3G-module. Er zit ook een Bluetooth 3.0 chip in en de XPS 13 kan ook draadloos communiceren met een Intel Wireless Display. De 47 Watt/uur Li-Polymeer batterij telt zes cellen en kan niet worden verwisseld.
Prestaties
Wij testten de XPS13 met Intel Core i5-2476M aan 1,6 GHz. De batterij van dit model houdt het in onze testen 318 minuten uit. Dat is dus net boven de Intel-minimumspecificatie voor Ultrabooks. Maar het hangt in de praktijk natuurlijk sterk af van wat je allemaal doet met deze laptop. Als je vooral draadloos surft, kun je hem tot acht uur aan een stuk gebruiken, zoals wij in de praktijk hebben ondervonden.
De 250GB Samsung SSD is erg snel en haalt een AS SSD benchmark score van 618 punten. De videokaart scoort 4442 punten op de 3DMark 2006 grafische benchmark. De PC Mark 7 score is 3490 en de Windows Experience Index (WEI) klokt af op 5,8. Met de nodige wegingen geeft ons dat een voor dit type laptop uitstekende Prestatiescore van 57/100, iets beter dan een 13-inch MacBook Air van de vijfde generatie (54/100) of een vergelijkbare Asus ZenBook UX21 Ultrabook laptop (54/100).
Dit model kost 1.299 euro. Rekening houdend met die prijs geeft ons dat een goede Waar-voor-je-geldscore van 60/100, beter dan de Apple MacBook Air 13-inch (54/100), maar iets slechter dan de lichtjes goedkopere Asus ZenBook UX21 (62/100).
Conclusie
De Dell XPS 13 is een uitstekende Ultrabook die de vergelijking met een vijfde generatie Apple Airbook of gelijk welke “Sandy Bridge” Ultrabook van een ander merk zeker kan doorstaan. De prijs is natuurlijk aan de stevige kant, maar dat is nu eenmaal zo bij alle nieuwe technologie.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier