Vederlichte e-reader bekoort
De Sony PRS-T1 WiFi Reader vervangt de PRS-350 en PRS-650. Dat waren van de beste e-readers die je kon kopen. Hoe goed hun opvolger is, moet blijken uit een test.
De Sony PRS-T1 WiFi Reader vervangt de PRS-350 en PRS-650. Dat waren van de beste e-readers die je kon kopen. Hoe goed hun opvolger is, moet blijken uit een test.
Sony’s PRS-T1 biedt alles wat de PRS-650 ook al had, maar in een kleinere en lichtere verpakking. Bovendien krijg je nog iets extra’s: WiFi en internettoegang tot Google en Wikipedia. De e-reader is verkrijgbaar in zwart, wit en rood. Het chassis is van plastic en niet van aluminium zoals bij de vorige generatie e-readers van Sony. Gelukkig voelt het aan als erg sterk plastic.
Voordeel is alleszins dat de PRS-T1 heel wat lichter is dan de PRS-650 en nauwelijks meer weegt dan de kleine PRS-350. Met 168 gram is de PRS-T1 erg draagbaar. Hij is even breed, iets hoger en iets dunner dan de PRS-650, maar wel groter dan de PRS-350. De exacte afmetingen zijn 173 x 110 x 8,9 mm.
Uitrusting
De PRS-T1 gebruikt een iets krachtige processor dan de PRS-650: een Freescale i.MX508 aan 800 MHz. We mogen ervan uitgaan dat de kloksnelheid getopt is om de batterij te sparen, net zoals dat bij zijn voorganger het geval was. Het 6-inch aanraakscherm is vrijwel identiek aan zijn voorganger de PRS-650: resolutie van 800 x 600 pixels, 16 grijswaarden, e-Ink Vizplex Pearl technologie met een recenter versienummer.
Ook de ingebouwde elektronische woordenboeken, de mogelijkheid om notities en annotaties in boeken te maken en de ondersteuning voor jpg-foto’s en mp3-geluid zijn nog altijd aanwezig. De pen of stylus past echter niet meer in het apparaat zelf. Je moet die apart meedragen. Van het interne geheugen van 2 GB is nog ongeveer 1,36 GB vrij om boeken etc. in op te slaan.
Internet
Extra is wel de WiFi 802.11b/g/n verbinding, die vooral nuttig is om iets op te zoeken in Google of Wikipedia wanneer je een boek leest. WPS wordt eveneens ondersteund, voor een eenvoudige configuratie. Als je met je vingers een woord selecteert, krijg je hier niet alleen de mogelijkheid om een van de interne woordenboeken te openen, maar kun je ook online iets opzoeken.
In het hoofdmenu vind je ook een webbrowser. Maar het scherm ververst erg traag, zodat je de PRS-T1 niet echt kunt gebruiken om vlot mee te surfen. Informatie opzoeken en webpagina’s lezen lukt wel. De browser herkent trouwens automatisch de mobiele weergave van websites, indien ze dit aanbieden.
Prestaties
Sony zegt dat de interne accu van de reader bij het lezen van epub-boeken ongeveer een maand meegaat met WiFi uitgeschakeld en drie weken met WiFi ingeschakeld. Verondersteld wordt dat je dan het apparaat elke dag 30 minuten gebruikt. Dat komt overeen met onze ervaring tijdens de testperiode.
De schermkwaliteit is iets beter dan bij de PRS-650. Het elektronische papier lijkt iets witter te zijn en de letters zijn iets meer gestoken. Uren lezen is met dit scherm geen enkel probleem. Het is nog niet honderd procent vergelijkbaar met echt papier, maar het komt toch verdomd dicht in de buurt.
De PRS-T1 is sneller bij het omslaan van pagina’s dan de PRS-650: 1,23 seconden tegenover 1,67 seconden. Van alle e-readers die we al hebben getest blijft Sony op één na de best presterende in onze “page turn speed” benchmark. Alleen de BeBook Neo die we in maart 2011 testten, doet het met 0,67 seconden nog sneller.
Conclusie
Sony maakte met de PRS-350 en vooral de PRS-650 al de beste e-readers op de markt en doet er met de PRS-T1 WiFi Reader nog een schepje bovenop. Dit is de e-lezer die je moet hebben. Jammer dat het hoesje met led-leeslampje (PRSA-CL10) niet standaard wordt meegeleverd: 50 euro is echt wel te veel gevraagd voor deze wat ons betreft onmisbare accessoire voor de Sony PRS-T1, die 155 euro kost.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier