Verwarming regelen met smartphone of tablet

Honeywell evohome is een warmteregelingssysteem waarmee je de centrale verwarming in elke kamer apart kan regelen vanop afstand . Dankzij een preciezere warmteregeling bespaar je volgens de fabrikant tot 40% op je verwarmingsrekening. Een test.

evohome van Honeywell is meer dan een zoneregeling voor je centrale verwarming, want die bestaan natuurlijk al langer, ook van Honeywell zelf. Met deze combinatie van draadloze thermostaten en draadloze thermostaatkranen kun je je centrale verwarming immers ook volledig instellen en regelen vanop je smartphone of tablet, zelfs als je je niet in huis bevindt.


Volgens Honeywell is een besparing tot wel 40% mogelijk op je verwarmingsregeling. Dit laatste hebben we uiteraard tijdens onze relatief korte testperiode van anderhalve maand niet kunnen uittesten, maar de algemene werking en het gebruiksgemak hebben we wel aan de tand gevoeld.


Werking

Het evohome-systeem is toepasbaar op zowat elke installatie (met of zonder cv-ketel, met of zonder vloerverwarming, met of zonder OpenTherm-modulatie), maar het wordt wel best door een erkende installateur geïnstalleerd. Het systeem werkt evenwel niet met elektrische radiatoren.


evohome werkt ook in een klein appartement met één zone, al zullen daar de energiebesparingen natuurlijk lager liggen, maar krijg je wel de mogelijkheid om je verwarming op afstand te regelen.


Bij een cv-installatie met ketel met aan/uitbesturing heb je bijvoorbeeld een draadloze ketelsturing nodig die communiceert met de draadloze bedieningseenheid (“thermostaat”) en de internetgateway die via je bestaande internetrouter met de apps communiceert. Per zone heb je een of meer draadloze thermostaatknoppen nodig voor op de radiatoren. Stel dat je zes zones wilt creëren dan zal je dit in totaal 889 euro kosten exclusief installatiekosten en inclusief 21% btw. (In België betaal je bij een bestaande oudere woning in bepaalde gevallen evenwel slechts 6% btw.) De installatie duurt één à twee uur.


De eenvoudigste configuratie met één zone en wandmontage van de bedieningseenheid kost 299 euro excl. btw zonder installatie (voor het evohome connected pakket met aan/uit ketelbesturing en de voedingsmodule voor wandmontage). Een radiatorkop kost 75 euro excl. btw.


De bedieningseenheid kan aan de wand of op een tafelstandaard worden gemonteerd. De interface heeft een eigen batterij met een autonomie van ongeveer twee uur, dus voor de wand- of tafelstandaard is een normale stroomaansluiting of standaard stopcontact nodig voor het opladen van de bedieningseenheid.


evohome leert hoe lang het duurt voor jouw huis of een zone opgewarmd is en bepaalt zelf de optimale start- en stopperiodes aan de hand van de tijdstippen die je programmeert. Het kan wel enkele dagen duren voor evohome zich aangepast heeft aan je gewoontes en woning.


Interface bedieningseenheid

Je kunt maximaal twaalf zones creëren met één bedieningseenheid. Wil je méér zones, dan heb je meer bedieningspanelen nodig. De zones kun je apart of in groepen bedienen. Per zone zie je de huidige en gevraagde temperatuur. Door erop te drukken, krijg je een gedetailleerd grafisch overzicht van de instellingen. Met pijltjestoetsen kun je de temperatuur en tijdstippen wijzigen.


Je kunt ook het programma voor elke zone wijzigen en daarbij optioneel de programmeerhulp gebruiken. Je kiest de dagen met hetzelfde programma (bijvoorbeeld zaterdag/zondag en weekdagen), hoe laat het gebruik van de zone begint, welke temperatuur je vanaf dat tijdstip wenst, wanneer de zone verlaten wordt (bijvoorbeeld wanneer je naar je werk gaat), en welke temperatuur je dan wenst. Op die manier kun je tot zes in- en uitschakelmomenten per zone programmeren. Eens een programma samengesteld kun je dit eenvoudig naar andere dagen en/of zones kopiëren.


De draadloze HR92 thermostaatkranen of radiatorregelaars communiceren voortdurend met het bedieningspaneel. Je kunt de temperatuur in een zone uiteraard ook wijzigen door aan de kraan te draaien. Op het opklapbare, zwart-wit lcd-scherm van de kraan zie je trouwens de temperatuur. Die wordt dan automatisch doorgeseind naar het bedieningspaneel en de apps. Elke kraan wordt van stroom voorzien door twee AA alkaline-batterijen, met een autonomie van twee stookseizoenen.


Android en iOS apps

De apps zijn bestemd voor iOS 6.0 of hoger of Android 4.0 of hoger en gebruiken dezelfde interface als de bedieningseenheid, maar zijn functioneel beperkter. De apps werken overigens op smartphone én tablet, maar op een tablet wordt de interface wel in smartphone-modus weergegeven: de interface gebruikt (nog) niet de hogere resolutie van een tabletscherm. De app werkt in de taal waarin je tablet geconfigureerd is (ook Nederlands).


Je kunt op je mobiele apparaat de temperaturen van de zones uitlezen en wijzigen, naar keuze permanent of tot een bepaald uur. Je kunt echter niet de volledige programmatie wijzigen: dat kan alleen via de centrale bedieningseenheid. De programmatie wordt later aan de apps toegevoegd, maar Honeywell kon ons nog niet vertellen wanneer precies.


De apps zijn momenteel functioneel nog zeer beperkt. Het zou interessanter zijn mocht je op de apps dezelfde mogelijkheden hebben als op de centrale bedieningseenheid, maar dat is momenteel niet het geval.


Conclusie

Met Honeywell evohome kun je je verwarming op een gebruiksvriendelijke manier indelen en programmeren in zones en gedeeltelijk vanop afstand bedienen met je smartphone of tablet. Honeywell claimt tot 40% mogelijke besparing op je verwarmingsrekening. Dat is misschien optimistisch, maar normaal zul je wel op je verwarming besparen doordat je alles veel intelligenter kunt programmeren en bedienen. Het feit dat het systeem zelf ook meedenkt en optimale in- en uitschakeltijden gebruikt, zorgt voor extra besparingen. De apps waarmee je alles bedient, zijn momenteel functioneel wel nog beperkt. Programmeren kan voorlopig alleen met de centrale bedieningseenheid thuis en niet vanop afstand.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content