Wereldwijd navigeren met budgetsmartphone van Microsoft

Microsoft Lumia 535 © Microsoft

De Lumia 535 smartphone van Microsoft kost 120 euro, maar heeft toch alles aan boord wat je van een modern mobieltje mag verwachten. Zelfs méér want er zit ook een compleet navigatiesysteem in. Zitten er addertjes onder het gras? Wij zochten het uit.

Microsofts besturingssysteem voor smartphones Windows Phone wil maar niet doorbreken. Het marktaandeel verzinkt in het niets tegenover Apple iOS en Google Android. Microsoft probeert het dan maar met zeer goedkope toestellen, die toch alles aan boord hebben wat je van een hedendaagse smartphone mag verwachten.

De nieuwe Microsoft Lumia 535 kost slechts 120 euro, maar ondersteunt toch 4G, heeft een 5-inch scherm en een quadcore cpu. Bovendien zit er een volledige navigatie-computer in met downloadbare (off-line) kaarten van de ganse wereld en (ook Nederlandstalige) stembegeleiding.

Een aparte navigatiecomputer kost vaak al evenveel als deze smartphone, dus zeker op papier lijkt de Lumia 535 een koopje te zijn. Maar is dat in dat praktijk ook echt het geval?

Uitrusting

Het 5-inch scherm van de Lumia 535 is beschermd met krasbestendig Corning Gorilla Glass 3 en heeft een resolutie van 960 x 540 pixels. Dat vertaalt zich in een matige pixeldichtheid van 220 ppi.

SoC (System on Socket) van dienst is een oudere Qualcomm Snapdragon 200 met een kloksnelheid van 1,2 GHz. Er is 1 GB werkgeheugen en 8 GB opslagruimte, waarvan slechts 3,34 GB vrij blijft voor gebruikersdata. Gelukkig kun je de opslagruimte uitbreiden met een microsd-geheugenkaartje.

Dat geheugenkaartje kun je kwijt onder de verwisselbare Lithium-ion batterij die een capaciteit heeft van 1905 mAh. Daar bevindt zich ook het sleufje voor de micro-sim kaart. (Er bestaat ook een dual-sim model van de Lumia 535 met twee sim-sleuven.) De plastic achterklep is redelijk simpel verwijderbaar en kun je ook vervangen door andere kleuren.

De camera’s op de voor- en achterkant hebben allebei een resolutie van 5 megapixels. Video’s zijn evenwel beperkt tot een maximale resolutie van 480p aan 30 frames per seconde. Op de achterkant zit er wel een led-flitsertje.

Als besturingssysteem wordt de recentste versie van Windows Phone gebruikt, v8.1 Update. Dit is aangevuld met de Lumia Denim gebruikersinterface, die met allerlei multimedia-apps geleverd wordt. Met Lumia Camera, Lumia Cinemagraph, Lumia Selfie en Lumia Storyteller verfraai, bewerk en deel je selfies, foto’s en video’s.

De Lumia 535 ondersteunt ook 4G, maar dit is beperkt tot twee frequentiebanden en een maximale up-link snelheid van 45,2 Mbit/s en down-link snelheid van 5,76 Mbit/s. De micro-usb aansluiting op de onderkant kun je alleen gebruiken om het apparaat op te laden. Usb-otg wordt niet ondersteund, je kunt dus geen usb-geheugenkaartje of externe schijf aansluiten.

Ook de HERE Drive+ / HERE Maps navigatie-oplossing met gratis downloadbare kaarten van heel de wereld is een onderdeel van Lumia Denim. (De BING Maps app die alle Windows Phone-gebruikers krijgen, staat er ook nog op.) De gps-chip in de Lumia 535 ondersteunt zowel Amerikaanse gps- als Russische glonass-satellieten voor een hogere nauwkeurigheid.

Uiteraard heb je ook toegang tot alle andere Windows Phone apps, waaronder de mobiele versie van Skype en uitgebreide ondersteuning voor allerlei sociale netwerken en e-mailnetwerken (Exchange, Hotmail, IBM Notes, Traveler, iCloud, Outlook.com, Yahoo! Mail en Gmail).

Praktijk

Eén van de sterke punten van de Lumia 535 is zeker HERE Drive+, een uitstekende navigatieoplossing die de vergelijking met bijvoorbeeld TomTom vlot doorstaat.

De beperkte interne opslagruimte is wel een probleem als je bijvoorbeeld alle Europese kaarten permanent wil installeren. (Alleen België neemt maar 220 KB in beslag en past perfect in het interne geheugen). Een microsd-kaartje kost echter niet zo veel en met die uitbreiding beschik je wel over een uitstekende navigatiecomputer die desgewenst wereldwijd werkt, mét Nederlandse (maar helaas geen Vlaamse) stembegeleiding.

Omwille van de tegelinterface van Windows Phone valt de relatief lage resolutie en eerder matige kwaliteit van het aanraakscherm minder op. Het scherm is bij fel zonlicht slecht leesbaar. Het scherm is wellicht het zwakste punt van deze Lumia 535, maar de beperkingen ervan vallen vooral op bij het bekijken van filmpjes of webpagina’s, waar je soms flink moet inzoomen om tekst te kunnen lezen. De belkwaliteit voldoet, maar stemmen klinken blikkerig en zijn niet altijd goed verstaanbaar.

Prestaties

De Lumia 535 is vrij traag. Hij haalt een matige WP Bench totaalscore van 244,96 punten. Dat is nauwelijks sneller dan een drie jaar oude HTC Windows Phone 8X, die hier 235 punten scoort. De Lumia 1320 haalt in diezelfde test 303 punten, de Lumia 1520 zelfs 456 punten.

In de Futuremark Peacekeeper web-benchmark scoort de Lumia 535 maar 285 punten. Vergelijk dat met bijvoorbeeld een Android-instapper, de Energy Sistem Energy Phone Pro, die hier 702 punten scoort. Een Samsung Galaxy S5 scoort in deze test 895 punten en de Google Nexus 5 doet het met 949 punten nog beter.

Op grafisch vlak is de Lumia 535 dus geen hoogvlieger. Dat blijkt ook in de praktijk: HD-filmpjes kan hij niet afspelen en je kunt er alleen simpele games op spelen.

In de WP Bench batterijtest houdt de Lumia 535 het slechts 180 minuten uit, tegenover 285 minuten voor de Lumia 1320 en 290 minuten voor de oude HTC Windows Phone 8X.

Microsoft geeft zelf een maximale autonomie van 8,5 uur op bij “network browsing” via wifi, 6,5 uur maximale speeltijd voor video’s en 78 uur maximale speeltijd voor audio.

In de gsm-test, die rekening houdt met allerlei criteria en benchmarks, scoort de Lumia 535 59/100, tegenover bijvoorbeeld 62/100 voor de hierboven vermelde Android-instapper van Energy Sistem. Onze prijsprestatiescore voor de Lumia 535 komt uit op 62/100, tegenover 57/100 voor de inderdaad tweemaal duurdere Energy Sistem Energy Phone Pro.

Conclusie

De Microsoft Lumia 535 is een echte budgetsmartphone voor gebruikers die minder belang hechten aan mobiele games en geen behoefte hebben aan hd-video. De gratis navigatie-oplossing HERE DRIVE+ is voor wie ze kan gebruiken een onklopbaar extra, zeker gezien de lage prijs die je voor dit Windows Phone-mobieltje betaalt.

Adviesprijs: 120 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content