Windows 8.1 Pro getest
Windows 8.1, de gratis upgrade voor Microsofts nieuwste Windows-versie, verschijnt op 18 oktober. Wij testten de preview-versie.
Minder dan een jaar na de introductie van Windows 8 pakt Microsoft al uit met opvolger Windows 8.1. Nieuwe Windows-versies zullen elkaar voortaan in een sneller tempo opvolgen. Windows 8 is met een wereldwijd marktaandeel van 5,1 procent op desktopcomputers ondertussen groter dan Vista’s 4,62 procent aandeel, maar kan bij lange na niet tornen aan de 44,37 procent marktaandeel van Windows 7 en nog altijd 37,17 procent aandeel voor Windows XP. (Cijfers NetMarketShare.com.)
Hoewel de verkoop van traditionele pc’s jaar na jaar blijft dalen, zijn laptops en desktops zeker binnen de bedrijfswereld nog altijd de belangrijkste productiviteitstools. Microsoft mag met Windows 8 helemaal ingezet hebben op “touch, touch, touch”, binnen bedrijven blijven muis en toetsenbord onmisbaar.
Omdat een nieuwe Windows-versie pas echt succesvol is als ze ook door bedrijven wordt omarmd, moest Microsoft noodgedwongen water bij de wijn doen en de traditionele Windows-desktop min of meer in eer herstellen.
To Modern UI or not
Want hoe mooi de Modern UI tegelinterface van Windows 8 ook oogt, voor wie traditioneel pc-werk wil doen is ze niet altijd een zegen. Heel wat Windows 8-gebruikers schakelen meteen over naar de desktopmodus, maar missen de Start-knop en het hiërarchische programmamenu van Windows 7.
Voor wie vooral MS Office of andere desktopsoftware wil gebruiken, legt Windows 8 (te) veel obstakels in de weg die routinetaken nodeloos omslachtig en tijdrovend maken. Dat Microsoft zelf momenteel geen echte Modern UI (app)-versie van MS Office aanbiedt (die komt er pas volgend jaar), verbetert de zaken er niet op. Waarom gebruikers dwingen via Modern UI te gaan? Aan dat grote bezwaar probeert Windows 8.1 te verhelpen.
Interface-keuze
Zoals bij de vorige versie start Windows 8.1 op in de aanraakinterface. Daar zien we al enkele subtiele veranderingen, zoals een weergave van alle geïnstalleerde apps (“apps view”) die verschijnt als men op het pijltje onderaan het scherm klikt of duwt. Die weergave kun je sorteren op categorie, naam, installatiedatum en gebruiksfrequentie.
De startknop in de desktopweergave toont standaard verwijzingen naar systeemopdrachten (Win-X administratief menu) zoals het beheermenu, het takenbeheer, de klassieke Windows Search (dus niet die met de “charms” die verschijnt als men de muis naar de rechterkant van het scherm beweegt), de opdrachtregelinterface en de stroomopties die bij de vorige versie allen via zoekopdrachten te vinden waren.
Dit is natuurlijk wel niet hetzelfde als de startknop met programmamenu die sommigen zullen verwachten. Niet getreurd want ook die kan min of meer ingesteld worden via de “Taskbar and Navigation properties”. De startknop kan zo geconfigureerd worden dat de eerder vermelde “apps view” automatisch verschijnt. Het Win-X menu met de systeemopdrachten verschijnt in dat geval als men met de rechtermuisknop op de startknop klikt.
Modern UI kan zoveel mogelijk uitgeschakeld worden. Je kunt de “charms” (gevoelige zijkanten) uitschakelen, het systeem direct laten starten in de “desktop view”, desktop-programma’s eerst tonen in de “apps view” en zoekopdrachten standaard over het ganse systeem uitvoeren (zoals bij Windows 7) in plaats van alleen in de gebruikte view (zoals bij Windows 8).
Als je al deze opties aanvinkt, krijg je min of meer de Windows 7-desktop terug, weliswaar minus de hiërarchische menu’s, die heel wat minder plaats innemen dan de lange horizontale apps-lijsten van Windows 8.1. Wil je die terug, dan zul je nog altijd een startmenuprogramma van derden moeten installeren.
Andere verbeteringen
Apps in Modern UI kun je voortaan vrijelijk horizontaal groter of kleiner maken. Als het scherm van je apparaat groot genoeg is, kun je tot vier apps naast elkaar bekijken. Ook de desktop kan op die manier getoond worden. Apps ondersteunen voortaan ook meerdere monitoren, met verschillende “views”.
Apps kunnen zichzelf automatisch updaten als je dit toelaat. Microsoft zou de Store overigens wel eens onder handen mogen nemen, want tussen de 100.000 apps zitten er heel wat discutabele of zelfs ronduit misleidende. Zo vragen malafide personen geld voor apps die eigenlijk gratis zijn (bijvoorbeeld voor Google Chrome) en deze bedriegelijke apps verschijnen hoger in een Store-zoekopdracht dan de echte versies die gratis zijn.
SkyDrive (Pro) is voortaan volledig geïntegreerd en kan ook worden gebruikt om jouw gebruikersinstellingen te synchroniseren tussen verschillende apparaten. De File Save-dialoog kan optioneel altijd naar SkyDrive wijzen.
Verbeteringen voor bedrijven
Bedrijven kunnen een Windows 8.1 apparaat via WorkPlace Join voortaan ook gedeeltelijk toegang geven tot het bedrijfsnetwerk, zonder dat ze 100% opgenomen worden in het bedrijfsdomein. Via zogenaamde Work Folders kunnen gebruikers hun gegevens eenvoudig synchroniseren met bedrijfsopslagsystemen.
De vpn -ondersteuning is uitgebreid (ook voor Windows RT) en encryptie is voortaan op alle versies beschikbaar, ook op de consumentenversies.
Windows 8.1 bevat verder ondersteuning voor NFC Tap-to-pair Printing, Wi-Fi Direct Printing en Miracast voor draadloos projecteren. Bedrijven kunnen bedrijfsinformatie voortaan ook op afstand verwijderen van Windows 8-apparaten.
Conclusie
Microsoft doet terecht een beetje water bij de Modern UI-wijn. De terugkeer van de desktop en van het startmenu betekenen voor muis- en toetsenbordgebruikers, die toch nog altijd in de meerderheid zijn, heel wat tijds- en efficiëntiewinst. Voor bedrijven zitten er ook enkele kersen in de taart, zoals verbeterde vpn-ondersteuning en minder rigide regels voor toegang tot bedrijfsnetwerken.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier