Windows 8 laptop bij Aldi

Vanaf woensdag 31 oktober 2012 kan je bij Aldi de Medion Akoya MD 99070 kopen, een laptop met Windows 8 die 499 euro kost. Een preview.

Vanaf woensdag 31 oktober 2012 kan je bij Aldi de Medion Akoya MD 99070 kopen, een laptop met Windows 8 die 499 euro kost. Een preview.


De Medion laptop heeft een 15,6-inch (39,6 cm) led-backlight breedbeeldscherm met een HD-ready resolutie van 1366 x 768 pixels. Het is mat, zodat je minder last hebt van hinderlijke reflecties. De laptop zelf meet 38 x 26 x 3 cm. Dit formaat wordt vaak gekozen als compromis tussen de grotere maar ook zwaardere desktopvervangers en de veel lichtere netbooks of ultrabooks die dan weer een kleiner scherm hebben.


Wel is het vreemd dat Medion voor deze laptop een gewicht van 2,8 kg opgeeft, terwijl andere Medion laptops in eenzelfde behuizing slechts 2,6 Kg wegen. Dat valt des te meer op omdat er in deze Akoya MD 99070 een lichtere batterij zit (6 cellen in de plaats van 8) wat trouwens een eerste puntje van kritiek is op dit model, want dat gaat uiteraard ten koste van de autonomie.


Processor

Medion monteerde een Intel Core i3-3110M-processor in de Akoya MD 99070. Het is een processor met twee kernen die werken aan een vaste snelheid van 2,4 GHz, want de Turbo Boost functie is niet voorzien op deze CPU.


De Intel Hyper-Threading-Technologie is wel aanwezig, zodat deze processor toch vier taken tegelijkertijd aankan. De Intel Core i3-3110M is een recente processor uit Intels derde generatie processoren (Ivy Bridge), maar het is wel het absolute instapmodel van de reeks.


Grafisch

De Medion Akoya MD 99070 (E6232) heeft geen eigen grafische kaart. Hij is dan ook volledig aangewezen op de grafische component van de Intel Core i3-3110M-CPU. Die is gelukkig van het type HD Graphics 4000, de fel verbeterde versie van de oorspronkelijke HD Graphics. Voor office-toepassingen en film volstaat hij ruimschoots, zelfs spelletjes zolang je die niet op maximum detail instelt. Medion stak slechts 4 GB DDR3 SDRAM in deze laptop. Net voldoende, dus zeker niet groot, riant of welk soortgelijk predicaat de reclameboys dan ook bedachten.


Opslag

Als we het werkgeheugen maar een “net voldoende” meegeven, geldt dat niet voor de harde schijf van 1 TB. Dat is wél groot, je moet ver zoeken om groter te vinden in een laptop. In de Medion Akoya MD 99070 (E6232) zit ook een Multistandaard dvd-/cd-brander, met dvd-ram- en Dual Layer-ondersteuning.


Aansluitingen en verbindingen

Op het internet geraak je met of zonder draad. Een extern beeldscherm of televisie verbind je met VGA, HDMI of WIDI – als je televisietoestel daar tenminste op voorzien is, anders moet je je een WiDi TV-adapter aanschaffen. Andere toestellen sluit je aan op één van de vier USB-aansluitingen waarvan er twee van het type 3.0 zijn. Ook Bluetooth 4.0 is aanwezig.


Met de ingebouwde webcam en microfoon heb je alles bij de hand voor een videogesprek. Kortom: op het gebied van aansluitingen en uitrusting heeft deze laptop veel te bieden. Bovendien is alles volgens de meest recente standaarden.


Software

Naar aloude gewoonte levert Medion weer een karrevracht software mee. Van Microsoft krijg je Windows 8 – er staat nergens vermeld of het de 32-bit dan wel de 64-bit versie is, wij gaan uit van dat laatste -, Windows Essentials en Office 2010.


Op de laptop is Office 2010 Starter geïnstalleerd, een niet in tijd beperkte versie van Office 2010 maar met beduidend minder functies. Wil je upgraden naar de volledige versie van Office 2010 dan moet je betalen. Hoeveel precies hangt af van de versie die je wenst, maar de minimumprijs is 109 euro. Bij het verschijnen van Office 2013 mag je gratis upgraden.


In het softwarepakket vind je verder van Cyberlink: PowerDirector, MediaEspresso, PowerDVD, PhotoDirector, YouCam en Power2Go. In het zogenaamde Medion MediaPack zitten Burning Studio 2, Photo Commander, Photo Optimizer en Snap van Ashampoo.


Grote verrassing: de 90 dagen proefversie van Kaspersky anti-virus ontbreekt. Deze werd vervangen door Windows Defender. In Windows 7 had die alleen anti-spyware- en anti-malwarefunctie, geen anti-virus. Daarvoor diende je beroep te doen op Microsoft Security Essentials. De nieuwe Windows Defender die in Windows 8 zit, combineert in feite de oude Windows Defender en Microsoft Security Essentials.


Conclusie

Dank zij de modernste componenten en ondersteund door de meest recente software zal de Medion Akoya MD 99070 (E6232) zijn mannetje wel staan. De gevraagde 499 euro is mooi, maar niet uitzonderlijk voor deze instap-computer. Met zijn ruime harde schijf is hij geschikt voor dagelijks gebruik en wanneer topprestaties niet essentieel zijn. De blikvanger in de reclame is natuurlijk het besturingssysteem Windows 8, maar staar je hier niet blind op, alle volgende computers zullen hier ook mee uitgerust zijn!


Bron: www.diskidee.be

Partner Content