Apple slaagt voor cruciaal eerste kwartaal

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Apple boekt een topomzet en -winst in het eerste kwartaal van zijn boekjaar 2009. Dat is het kwartaal met de cruciale eindejaarsverkoopcijfers.

Apple boekt een topomzet en -winst in het eerste kwartaal van zijn boekjaar 2009. Dat is het kwartaal met de cruciale eindejaarsverkoopcijfers.

Apple boekte in het eerste kwartaal van het boekjaar 2009 (tot 27 december 2008) een omzet van 10,17 miljard dollar (+ 6% ten opzichte van Q1 2008), goed voor een nettowinst van 1,6 miljard dollar (of 1,78 dollar per aandeel, eveneens een stijging ten opzichte van Q1 2008). Met deze resultaten scoort Apple boven de verwachtingen van de analisten, die 1,29 dollar winst per aandeel hadden verwacht. Het bedrijf kon dezelfde brutomarge van 34 procent noteren als het hetzelfde kwartaal in 2008.

In dalende volgorde werd die omzet gescoord met computers (3,5 miljard dollar, hetzelfde als in Q1 2008), iPods (3,37 miljard, -16% t.o.v. Q1 2008), iPhone & gerelateerde diensten/producten (1,24 miljard, +417% t.o.v. Q1 2008) en muziekgerelateerde producten andere diensten (1 miljard dollar, +25% t.o.v. Q1 2008). Software en andere producten en diensten samen waren goed voor 0,9 miljard dollar (een lichte daling). 46 procent van de omzet werd internationaal geboekt.

Wat de computers betreft, daalt de verkoop van de desktopsystemen gestaag en significant (zowel in aantallen als omzet, respectievelijk -25% en -31% tegenover Q1 2008) tegenover een stijging bij de portables. Die laatste zijn goed voor 2,5 miljard dollar omzet en haast 1,8 miljoen stuks.

Voor Apple vormt het eerste kwartaal steeds een belangrijk moment (naast Q3, met de ‘terug naar school’-verkoop in de VS), want dit valt samen met de eindejaarsverkoop. Door de crisis was het dit jaar bijzonder uitkijken naar deze cijfers omdat – zoals verwacht – de verkoop van elektronicamateriaal onder sterke druk stond (in het bijzonder in de VS, waar ondertussen al grote verkoopsketens voor consumentenelektronica over de kop gingen).

Algemeen werd in vraag gesteld of Apple hierbij buiten schot zou blijven. Het bedrijf voorspelt overigens voor het tweede kwartaal een omzet van 7,6 à 8 miljard dollar, met een winst per aandeel van 0,9 à 1 dollar per aandeel. Factoren die hierin een rol zullen spelen zijn ongetwijfeld het verdere verloop van de crisis, maar tevens de ontwikkelingen rond de gezondheidstoestand van Apple-topman, Steve Jobs. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft daarbij een onderzoek geopend naar de wijze waarop Apple heeft gecommuniceerd over diens ziekte, zoals gemeld door Bloomsberg News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content