Atos zoekt 1,1 miljard euro, Franse staat wil delen overnemen

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Atos gaf vorige week aan dat het meer geld nodig heeft dan eerst gedacht. Nu is ook duidelijk hoeveel. De kans is groot dat de Franse overheid zal tussenkomen om cruciale delen van het bedrijf te redden.

Atos zit al geruime tijd in woelig water en is op zoek naar geld om operationeel te blijven. in April klonk het dat het bedrijf 600 miljoen euro nodig had, nu stelt het dat bij naar 1,1 miljard euro, bijna een verdubbeling. Dat bedrag is nodig om tot in 2025 te overleven. Dat is het bedrag om de activiteiten te financieren. Er is los van bovenstaand bedrag, dat van 600 miljoen naar 1,1 miljard gaat, ook nog eens 600 miljoen euro nodig voor kredietlijnen en garanties voor leningen.

De Franse overheid liet afgelopen weekend verstaan dat het bereid is om strategisch belangrijke afdelingen van het bedrijf over te nemen indien nodig. Het gaat daarbij volgens Reuters om Advanced Computing, Mission Critical Systems en Cyber Products. Franse media speculeren dat dat samen met andere Franse giganten, zoals Thales of Dassault Aviation, zou gebeuren maar dat is niet zeker.

Dat Atos op een of andere manier wordt gered, of tenminste overeind gehouden tot er een oplossing is, lijkt wel duidelijk. Het bedrijf levert cruciale diensten aan de Franse overheid, maar is ook verantwoordelijk voor de data en cybersecurity rond de Olympische spelen binnen enkele maanden. Een faillissement of stopzetting van die diensten zou zowel het event als Frankrijk zelf stevige reputatieschade bezorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content