Belgen in het buitenland krijgen eID

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De ongeveer 340.000 Belgen die in het buitenland leven, schakelen de komende jaren over op de elektronische identiteitskaart (eID).

De ongeveer 340.000 Belgen die in het buitenland leven, schakelen de komende jaren over op de elektronische identiteitskaart (eID).

Alle Belgische burgers zullen binnen enkele jaren eenzelfde identiteitsdocument hebben. Dat heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken laten weten. Het Noord-Franse Rijsel is de eerste Belgische consulaire post die de nieuwe eID uitreikt. De Noord-Franse stad is met 20.000 ingeschrevenen ook het grootste consulaat in het buitenland. De komende jaren wordt de eID geleidelijk uitgebreid naar de 120 andere consulaten en ambassades van België in het buitenland. “Vanaf december 2010 zullen al onze posten in het buitenland alleen nog eID’s uitreiken”, zegt Delphine Colard, adjunct-woordvoerster van Buitenlandse Zaken.

De eID is op alle vlakken identiek aan degene die al in de Belgische gemeenten wordt uitgereikt. Ook hier wordt dus Zetes ingeschakeld voor de technische uitwerking ervan.

Met de invoering in het buitenland worden de zaken administratief eenvoudiger. De eID blijft geldig na verhuis van België naar het buitenland, van het ene land naar het andere en van het buitenland naar België. Dat was tot nog toe niet het geval. Enkel de adresgegevens op de elektronische chip zullen moeten bijgewerkt worden.

De eID zal ook eenvormigheid bieden. Momenteel bestaan er nog vier soorten identiteitskaarten voor Belgen. Nu gaat er één overblijven. Bovendien zal de eID een snellere identificatie mogelijk maken van onze nationale officiële documenten in het buitenland. Met de eID krijgen de landgenoten in het buitenland tenslotte toegang tot allerlei toepassingen van e-government (zoals bijvoorbeeld Tax-on-web) die tot nog toe voorbehouden waren aan Belgen in eigen land.

De Belgische consulaten en ambassades in het buitenland reiken zo’n 30.000 nieuwe identiteitskaarten per jaar uit.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content