Meeste telecombundels zijn fors duurder dan vijf jaar geleden

© Getty Images

De populairste telecombundels voor particulieren zijn in vijf jaar tijd fors duurder geworden. Dat blijkt uit een nieuwe prijsanalyse van telecomregulator BIPT.

Veruit de populairste bundels (40 tot 45 procent van de markt) zijn die met internet met een hogere downloadsnelheid (vanaf 100 Megabit per seconde), televisie én mobiele telefonie. De minimale prijs van zo’n bundel is tussen januari 2019 en januari 2024 ‘significant toegenomen’ en ligt aanzienlijk hoger dan in onze buurlanden.

In het segment van dergelijke all-inbundels zijn er wel goedkopere opties bijgekomen bij de laagste downloadsnelheden. Die maken echter maar een fractie uit van de totale markt (tot 5 procent).

‘Gebrek aan concurrentie’

Bij de bundels met tv en internet maar zonder mobiele abonnementen zijn de prijzen zowel bij de hoge als bij de lage downloadsnelheden gestegen. Daarbij is op te merken dat bundels met tv en internet in België goedkoper zijn dan in de buurlanden als die gepaard gaan met de laagste downloadsnelheden (al vormen zulke pakken dus slechts 5 procent van de markt). Zodra de behoeften op dat vlak oplopen (20 tot 25 procent van de markt) worden de prijzen juist de duurste vergeleken met de ons omringende landen.

Het BIPT schrijft de duurdere telecombundels toe aan ‘een gebrek aan concurrentie, met hooguit drie of vier spelers in het segment’. Dat in tegenstelling tot abonnementen voor alleen internet (15 tot 20 procent van de markt), internet in combinatie met mobiele telefonie (5 tot 10 procent) of diensten met internet aan gigabitsnelheid (tot 5 procent), waar wél sprake is van goedkopere aanbiedingen. De regulator wijst daarvoor naar de aanwezigheid van secundaire merken als Mobile Vikings, Scarlet en Hey!, waardoor er een ruimere keuzevrijheid is.

Ook internetabonnementen, zowel met als zonder mobiele telefonie, blijven in België wel duurder dan in de buurlanden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content