FBI pakt cybercrime internationaal aan

De FBI wil meer internationale samenwerking voor de bestrijding van cybercrime. De Amerikanen halen de banden aan met politie en justitie in andere landen.

De FBI wil meer internationale samenwerking voor de bestrijding van cybercrime. De Amerikanen halen de banden aan met politie en justitie in andere landen.

De ict-infrastructuur van de Verenigde Staten ligt in toenemende mate onder vuur. Dit zegt de FBI, die nog net niet de noodklok luidt. Volgens Shawn Henry, chief van de FBI Cyber Division, is er sprake van een wereldwijde bedreiging. Daarbij hebben diverse landen, zowel overheden als individuele crackers, het gemunt op Amerikaanse ict-systemen. De kwaadwillenden zijn actief bezig met cyberaanvallen.

De FBI spreekt van zeker 24 landen, maar wil niet onthullen welke. Het gaat om cybercrime waarbij gegevens worden gestolen, waardoor economische schade wordt geleden. Investeringsfirma’s op Wall Street zouden al eens geïnfiltreerd zijn, aldus Henry.

Volgens de FBI is echter ook sprake van dreigingen voor de ict-veiligheid van de VS. De FBI smeedt nu dan ook meer internationale samenwerkingen om het kwaad bij de bron aan te pakken. De Amerikaanse overheid heeft eerder al vergelijkbare internationale initiatieven ontplooid om virusschrijvers op te sporen. Daarnaast heeft ook de Europese tegenhanger Interpol al eerder internationale gegevensuitwisseling opgezet ter bestrijding van cybercrime.

FBI-chef Henry meldt tegelijk met de uitbreiding van internationale samenwerkingen ook de succesvolle afronding van een undercover operatie waarbij al internationaal is samengewerkt. Politie en Justitie in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland en Turkijke hebben hieraan meegewerkt.

Na twee jaar onderzoek en infiltratie zijn nu 56 mensen gearresteerd in diverse landen voor handel in gestolen creditcardgegevens. Volgens de FBI is hiermee 70 miljoen dollar aan fraude voorkomen. Het is niet bekend hoeveel miljoenen er al zijn buitgemaakt.

De verdachten zijn leden van het [online forum Dark Market], dat actief creditcardgegevens steelt, verzamelt en doorverkoopt. Die site had op het hoogtepunt van deze activiteiten maar liefst 2500 geregistreerde leden, die dus aan deze handel in financiële gegevens meededen. Het oprollen van dit netwerk heeft nog aanwijzingen opgeleverd voor andere onderzoeken.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content