Haaien geven via Twitter aan waar ze zwemmen

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Australië worden haaien uitgerust met zendertjes, die de locaties van de dieren doorgeven en een tweet uitsturen als ze zich binnen een straal van 1 kilometer van de kust begeven.

Om zwemmers, surfers en duikers te waarschuwen voor levensbedreigende haaien, hebben Australische wetenschappers een speciaal Twitter-account geactiveerd voor de kustwacht. Als er zich haaien binnen een straal van 1 kilometer van de kust bevinden, wordt er automatisch een tweet uitgestuurd via dit account.

Daarvoor hebben de wetenschappers – die samenwerken met de reddingsdienst Surf Life Saving Western Australia (SLSWA) – meer dan 320 haaien, waaronder de beruchte grote witte haai, uitgerust met zendertjes. Die geven voortdurend de locaties van de haaien door. Zwemt er een haai in de buurt van het strand, dan gaat er een alarm af en wordt er meteen een tweet verzonden.

Die tweet geeft niet alleen aan waar de haai zich bevindt, maar biedt ook informatie over het soort haai en de grootte van het dier.

Dit waarschuwingssysteem werkt sneller en efficiënter dan de traditionele systemen, zegt de SLSWA. “Via radio en tv komt het nieuws vaak pas door als het gevaar al is geweken. Nu kunnen zwemmers en surfers de informatie meteen via hun telefoon bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content