Uber roept Europese landen op om meer te investeren in openbaar vervoer

Vorig jaar kocht Uber fietsendeelbedrijf Jump. Het biedt intussen al elektrische tweewielers aan in verschillende Amerikaanse steden, en sinds kort ook in Berlijn. © Uber

Taxibedrijf Uber doet een opmerkelijke oproep aan de Europese Commissie en aan Europese landen en steden: investeer meer in openbaar vervoer. De Amerikaanse onderneming biedt de laatste tijd steeds meer diensten aan, zoals huurfietsen en elektrische stepjes. Die worden veel gebruikt in combinatie met reizen per openbaar vervoer, waardoor investeringen daarin in het voordeel van Uber zijn.

”We zijn ervan overtuigd dat de beste oplossingen komen uit de samenwerking van nieuwe aanbieders en openbaar vervoer”, schreef Ubers Europese baas Pierre-Dimitri Gore-Coty in een blog. ”Aangezien de mobiliteitsverwachtingen snel veranderen, is dit het moment om sterker te investeren in een geïntegreerd mobiliteitsnetwerk met openbaar vervoer aan de basis.”

De oproep is opmerkelijk omdat Ubers taxidiensten veelal worden gezien als concurrent van het openbaar vervoer. In veel Europese en Amerikaanse steden wordt een toename van autoverkeer gemeten sinds de komst van de taxi-app en vergelijkbare diensten. Bovendien heeft Uber vanwege agressieve uitbreiding, het zich niet aan de regels houden en zijn omgang met privacygevoelige gegevens een moeizame relatie met de overheden in veel Europese landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content