Wat mag je verwachten van de Windows 10 Anniversary Update?

© Reuters
Pieterjan Van Leemputten

Vanaf 2 augustus krijgt Windows 10 zijn eerste groot updatepakket. Dit is wat je mag verwachten van de verjaardagstaart.

De Anniversary update kan je nog het best vergelijken met de vroegere Service Packs. Waar er elke maand bugs of kwetsbaarheden worden opgelost, biedt deze update nieuwe functies die Windows 10 beter moeten maken.

Cortana (een beetje) beschikbaar in België

De spraakassistent in Windows komt met de Anniversary Update volop in het dna van Windows 10. Je kan de spraakassistent bovenop het lock screen bedienen, dus iets opzoeken of nota’s nemen zonder te moeten inloggen. Door Cortana op Android te gebruiken kan je zo zelfs je sms-berichten op je smartphone beantwoorden vanop je pc.

Normaal heb je daar als Belg weinig aan omdat Cortana nog maar in dertien landen beschikbaar is. Maar Microsoft introduceert ook Language Region Independance. Dat wil zeggen dat je los van je locatie een andere taal kan instellen. Cortana is er vandaag al onder meer voor de VS, Duitsland, Spanje en Frankrijk, dat wil zeggen dat je je pc in het Frans, Engels, Duits, Spaans of een van de andere ondersteunde talen zet, dat je de spraakassistent gewoon kan gebruiken in die taal.

Er is echter ook een keerzijde aan de medaille. De Anniversary Update vervangt de zoekfunctie door Cortana. Je kan nog altijd zoeken naar apps en documenten via diezelfde balk. Maar Cortana ontwijken lijkt op termijn moeilijk. Is dat slecht? Neen. Maar wie liever geen info uitwisselt met een cloud-gebaseerde spraakassistent kan er moeilijk aan ontsnappen. Omdat Cortana officieel nog niet wordt ondersteund in België zal dit op Nederlandstalige of (Belgisch) Franstalige pc’s momenteel waarschijnlijk nog niet het geval zijn.

Windows Ink – betere stylus ondersteuning

Wie Windows 10 op een tablet of 2-in-1 toestel gebruikt kan voortaan meer doen met een stylus. De digitale pen wordt al langer ondersteund, maar met Windows Ink komen daar enkele nieuwe functies en apps bij zoals sticky notes (kleefbriefjes), Sketchpad en Screen Sketch. Je kan dus veel makkelijker schrijven en tekenen op je aanraakscherm en Windows zal bepaalde zaken zoals geschreven woorden of rekensommen makkelijker herkennen.

Windows Hello – Weg met het wachtwoord

Hello is de ondersteuning voor biometrie in Windows 10. Dat wil zeggen dat je kan inloggen met behulp van een vingerafdrukscanner of een camera met gezichtsherkenning of irisscan als deze aanwezig zijn op je pc. Hello kan ook worden gebruikt om in te loggen op bepaalde apps of webdiensten via Edge, als deze de functie ondersteunen.

Edge wordt volwassener

De opvolger van Internet Explorer ondersteunt vanaf de Anniversary Update extensies. De browser belast de CPU en het geheugen minder zwaar, waardoor ook het stroomverbruik daalt.

Edge gaat ook meer webstandaarden ondersteunen en is toegankelijker voor mensen met een beperking. Dat gebeurt onder meer met een modus voor hoog contrast, aanpassingen voor schermlezers (oa voor blinden), een betere navigatie met het toetsenbord (dus zonder nood aan een muis). Ook moet het makkelijker worden om online formulieren in te vullen.

Safety first

Zakelijke gebruikers van Windows 10 krijgen Windows Defender Advanced Threat Protection waarbij Microsoft via de cloud en met behulp van big data malware sneller wil herkennen. Windows Information Protection moet bedrijven dan weer beschermen tegen onopzettelijke datalekken.

Xbox Play Anywhere

Ook de spelconsole van Microsoft draait intussen op Windows 10 en laat met Xbox Play Anyware toe dat je games op de Xbox One ook op je PC kan spelen. Ook je savegames worden daarbij gesynchroniseerd. Eén keer kopen en op beide platformen spelen. De functie werkt wel enkel op ondersteunde games, maar alle toekomstige nieuwe Xbox One-games zijn er in principe mee uitgerust.

De Windows Anniversary Update wordt vanaf 2 augustus automatisch aangeboden via Windows Update.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content