Wettelijk kader rond privégebruik mobiele toestellen contraproductief

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het wettelijk kader rond het privégebruik van mobiele toestellen verkregen van de werkgever is onduidelijk en contraproductief. “Werknemers betalen veel te veel voor het gebruik van toestellen waar ze nooit de eigenaar van worden.”

Het wettelijk kader rond het privégebruik van mobiele toestellen zoals smartphones en tablets verkregen van de werkgever, is onduidelijk en contraproductief. Telecomvereniging Beltug trekt aan de alarmbel: “Werknemers betalen uiteindelijk veel te veel voor het privégebruik van toestellen waar ze nooit de eigenaar van worden.” De huidige fiscale en parafiscale regels rond mobiele toestellen en internetgebruik thuis zijn volgens Beltug demotiverend (zowel voor werkgevers als voor werknemers), contraproductief en kloppen niet met het feitelijke gebruik.

“De wettelijke regeling ziet het gebruik van elk toestel of netwerk als een apart privévoordeel, en telt ze samen”, geeft algemeen directeur Danielle Jacobs van Beltug een voorbeeld. “Dat klopt niet met de realiteit. Je kan je privémail wel lezen op je smartphone, tablet of ander draagbaar toestel, maar je doet dat slechts één keer. Je Facebookstatus en je tweets pas je aan op één toestel tegelijk. Idem dito voor andere privétoepassingen.”

Dit tewijl voor het gebruik van een smartphone 12,50 euro per maand wordt gerekend als voordeel alle aard (VAA). Het gebruik van een laptop is goed voor 15 euro per maand, idem dito voor een tablet. Het gebruik van mobiel internet bij de tablet klokt af op 5 euro, het gebruik van breedband dat betaald wordt door de werkgever, ook. Alles samen maakt dat een voordeel alle aard van 52,5 euro per maand, of 630 euro per jaar.

“Werknemers betalen onevenredig veel geld voor het privégebruik van toestellen waar ze nooit eigenaar van worden”, aldus Jacobs. “Dat is alles behalve een billijke situatie.” De directeur van Beltug plaatst ook grote vraagtekens bij de recente gelijkstelling van tablet en pc. “In mei heeft de RSZ beslist dat het VAA voor een tablet gelijk is aan het VAA van een pc, dus ook 180 euro per jaar.”

“Maar neem nu een tablet die de werkgever ter beschikking stelt en die drie jaar wordt gebruikt. Dat betekent voor de werknemer een VAA van 540 euro, terwijl de prijzen voor tablets intussen schommelen tussen de 200 en de 750 euro. De gelijkschakeling van het VAA voor tablet en pc is dus een slechte beslissing. Op deze manier wordt het toestel een vergiftigd geschenk voor werknemers.”

Tot slot stelt Beltug dat het voordeel alle aard van 180 euro per jaar voor het privégebruik van een pc, dat werd vastgelegd in 2003, veel te hoog is. “De prijzen van pc’s zijn flink gedaald”, klinkt het nog. “In veel bedrijven gaat de pc vier jaar mee. Dan ondergaat de werknemer voor het privégebruik van de pc van zijn werkgever een VAA van maar liefst 720 euro. Dat is evenveel als de prijs voor een nieuw toestel.”

De telecomvereniging lijst alvast enkele ‘aanbevelingen’ op voor de overheid:

– Een verlaging van het forfaitaire bedrag voordeel alle aard voor pc’s.

– Verlaging van het forfaitaire bedrag voor tablets, en het schrappen van de gelijkschakeling van pc en tablet.

– Een billijke forfaitaire oplossing voor smartphones.

– Afstemming tussen RSZ en fiscus inzake de behandeling van mobiele toestellen van het bedrijf.

– Een alternatief voor het opstellen van het VAA bij gebruik van verschillende toestellen. Beltug stelt voor om het VAA tot een ‘stimulerend maximum’ te beperken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content