Nieuwe versie Readiris is accuraat en intuïtief

Onlangs verscheen versie 14 van Readiris, het OCR-programma van het Belgische I.R.I.S. Hoe goed presteert de recentste versie van deze software voor optische tekenherkenning? Een test.

Onlangs verscheen versie 14 van Readiris, het OCR-programma van het Belgische I.R.I.S. (Image Recognition Integrated Systems). Hoe goed presteert de recentste versie van deze software voor optische tekenherkenning? Een test.


Readiris 14 kreeg een gloednieuwe interface. Een lint vervangt de menu’s en werkbalken zoals je dat al wel kent uit andere recente programma’s. Readiris maakt verder gebruik van hun nieuwe OCR-engine DRS 15 die een nog grotere nauwkeurigheid vooropstelt. Dat is natuurlijk relatief, want OCR is al lang zijn kinderschoenen ontgroeid. Readiris leverde ook voordien al schitterende resultaten en de perfectie zal het wel nooit bereiken.


Vermeldenswaard is dat Readiris 14 speciaal ontworpen is voor de verwerking over meerdere threads. Even verduidelijken: zowat alle moderne CPU’s hebben meerdere kernen (twee in een dual core, vier in een quad core) en als die CPU ook nog eens de Hypertheading technologie ondersteunt kan die computer vier respectievelijk acht threads tegelijkertijd uitvoeren.


Cloud

Readiris 14 geeft elke thread zijn eigen pagina om te bewerken. Het leuke is dat je dat proces kunt volgen. Rechts op het beeldscherm staat het paneel Activiteit. Hier worden de threads grafisch voorgesteld en kan je zien waar elke thread precies mee bezig is.


In versie 14 zitten ook enkele Cloud-connectors. Hiermee kan je de verwerkte documenten rechtstreeks naar de Cloud versturen, te weten naar de Cloud-toepassingen van Evernote, Dropbox, Google Drive en Box.net. De duurdere versie Readiris Corporate verzendt ook documenten naar Microsoft SharePoint 2011 en Therefore 2011.


SmartTasks

Wanneer je Readiris start is er uiteraard nog geen enkele pagina gescand of ingelezen, de meeste panelen van de werkomgeving zijn bijgevolg leeg. In het middengedeelte van de werkplek zie je dan een lijstje met zes “SmartTasks” zoals Readiris ze noemt. In feite zijn het gewone wizards die met één klik het ganse OCR-proces volgens de standaardinstellingen laat verlopen. Je kunt kiezen tussen:

• uitvoer naar Word, Excel,

• omzetten in PDF of XPS en zo opslaan of versturen per e-mail,

• uitvoer naar de Cloud

• of de documenten laten scheiden en indexeren (alleen Corporate versie).


Testresultaten

Kwaliteitsdrukwerk, zoals boeken, folders of een geprint document met zwarte tekst op witte achtergrond en vrijstaande afbeeldingen, wordt quasi foutloos omgezet, wij meten minder dan 1 fout op 1000 woorden. In onze test zat die fout dan nog in een cursief gedrukt, niet bestaand woord waar een kleine L als een schuine streep / aanzien werd.


Wanneer de tekst over een afbeelding heen loopt, zoals vaak voorkomt in reclame, verandert de situatie. Zolang de tekst donker en de achtergrond licht is wordt de nauwkeurigheid niet merkbaar beïnvloed. Omgekeerd, bij witte tekst op een donkere achtergrond, verslikt Readiris zich steevast.


De resultaten van het OCR-proces bij krantenknipsels en reclamefolders allerlei is wisselvallig, recht evenredig met de kwaliteit van het bronbestand en afhankelijk van het (soms fantasierijke) lettertype. Om je toch een idee te geven: na enkele tientallen documenten “allerlei” tellen we een gemiddelde foutenlast van 31 fouten op 1000 woorden.


We drukken ook enkele tabellen af en scannen die nadien opnieuw in met uitvoer naar Excel. Aangename verrassing: alle cijfers worden correct herkend ook in de wat moeilijker opgaves waar tekst achter de cijfers staat.


Conclusie

Readiris 14 toont zich een zeer accuraat OCR-programma. Het is bijzonder intuïtief: er zit een PDF-gebruiksaanwijzing bij maar die heb je aanvankelijk niet eens nodig. Vooral voor de SmartTasks verdient Readiris een pluim. Het originele blad op de scanner leggen, Readiris starten, op de juiste SmartTask klikken en enkele ogenblikken later opent Word (of Excel, PDF lezer…) zich met daarin het resultaat. Nog eenvoudiger kan moeilijk. Readiris 14 Pro kost 99 euro en Readiris Corporate 599 euro.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content