Hammerspace overweegt beursgang

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het Amerikaanse cloudopslagbedrijf Hammerspace zegt dat het ‘binnen 18 tot 24 maanden’ mogelijk naar de beurs trekt. Meta (Facebook) en Blue Origin (van Amazon-topman Jeff Bezos) zijn enkele belangrijke klanten van Hammerspace.

Dat zei Hammerspace-oprichter en CEO David Flynn tijdens een bezoek van de IT Press Tour waaraan Data News deze week ook deelneemt. Hammerspace werd opgericht in 2018 en heeft nu een aantal referenties, vooral in de media-/entertainmentwereld, zoals Blue Origin, opgericht door Jeff Bezos, en JellyFish Pictures. Maar sinds Hammerspace eerder dit jaar bekend maakte dat ook Meta (het moederbedrijf boven Facebook, nvdr) een grote klant is, gaat het volgens CEO Flynn bijzonder hard.

Hammerspace-oprichter en CEO David Flynn. © KVdS/DN

Groei gedreven door Meta

Meta steunt voor haar AI-toepassingen op Hammerspace. Het bedrijf liet Hammerspace twee storageclusters opzetten met elk 24.000 GPU’s. ‘De eerste helft van dit jaar hebben we al 10 keer zoveel omzet gegenereerd als in het hele vorige jaar. Zonder dat we extra sales aangetrokken hebben trouwens. Dit jaar zullen we cash flow positive worden’, zegt David Flynn: en dat is typisch een van de voorwaarden voor een beursgang (IPO). Of het ook echt zover komt, wil Flynn niet met zoveel woorden zeggen. ‘Binnen 18 tot 24 maanden kan het voor ons, op voorwaarde dat de markt op dat moment ook goed zit’, klinkt het.

Exacte omzetcijfers wil Flynn niet kwijt, wel dat het bedrijf nog altijd relatief klein is met minder dan 200 werknemers. ‘Musk heeft bewezen dat je een bedrijf kan runnen met minder werknemers en er toch meer eruit halen’, lacht David Flynn. ‘Maar we zijn sowieso een atypische start-up. We hebben geen risicokapitaal aan boord, en ons doel is ook niet om zo snel mogelijk verkocht te geraken. We zijn er oprecht van overtuigd dat onze benadering van storage fundamenteel anders is en het potentieel heeft om de hele markt te transformeren. Onze marges zijn trouwens wel bijzonder hoog, want we hebben helemaal géén infrastructuurkosten: we bieden puur software aan’, zegt Flynn.

Molly Presley, senior vice president marketing bij Hammerspace. © KVdS/DN

Andere benadering van opslag

De architectuur van Hammerspace kiest voor een andere benadering: een soort ‘parallel’ toegangssysteem tot al je opslag. Flynn vergelijkt het met de uitbouw van autosnelwegen in plaats van de bestaande – tragere – wegen te gebruiken. ‘We beschouwen de complete storage-omgeving als één filesysteem’, zegt ook Molly Presley, svp marketing bij Hammerspace. Achterliggend kan daar object storage, tape en/of cloud storage aan gekoppeld zijn. Volgens Hammerspace is dit dé manier om te kunnen blijven omgaan met de steeds grotere eisen van AI-toepassingen. Hammerspace kondigt trouwens ook aan dat het de toegang tot S3-data van AWS extra versnelt. Het bedrijf heeft voortaan extra mogelijkheden in huis rond ‘GPU data orchestration’. Nogmaals: dat alles in één lag, het Global Data Platform zoals Hammerspace dat noemt.

Oprichter en CEO David Flynn is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. In 2005 richtte hij het hard- en softwarebedrijf Fusion-io op, dat hij in 2014 kon verkopen aan Sandisk. Niemand minder dan Steve Wozniak (ex-Apple) was er toen de Chief Scientist. Sandisk kwam op zijn beurt in 2016 in handen van Western Digital.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content