Oppo stelt Reno 12 ‘AI phones’ voor

Oppo Reno 12 Pro © Oppo
Pieterjan Van Leemputten

Nu Oppo weer voluit mag gaan in Europa, is het tijd voor nieuwe toestellen. De Reno 12 en Reno 12 Pro pakken in het middensegment uit met mooie specificaties en een hoop AI-functies.

AI voor de camera

Nog voor het over specificaties gaat, zegt Oppo dat de Reno 12 reeks barst van de AI-toepassingen. Het spreekt zelf van de ‘Oppo AI Phone’ en de eerste van dat kaliber die het bedrijf in Europa voorstelt.

In praktijk komt dat neer op een hoop handige functies op het toestel. Zo is er AI eraser 2.0: in een eerste versie kon je objecten omcirkelen om ze uit een foto te verwijderen. Versie 2.0 herkent automatisch voorbijgangers op een beeld die je met één tik verwijdert.

Oppo Reno 12 Pro © Oppo

Voor selfies, of beter gezegd groepsselfies, is er AI Clear Face. Hierbij speelt Oppo in op het probleem dat je in een groepsfoto zelden iedereen even helder in beeld krijgt, wat met AI aanzienlijk moet verbeteren. De optie AI Best Face moet het probleem van gesloten ogen oplossen: Er worden meerdere foto’s kort na elkaar genomen en als er op de hoofdfoto gesloten ogen worden gedetecteerd dan worden die met hulp van die andere beelden geopend. Opgelet: die functie is nog niet bij de lancering beschikbaar maar komt later via een update.

Verder is er ook AI Studio, waarbij je een foto met behulp van generatieve AI in verschillende stijlen kan weergeven. Ook dit komt later met een update.

AI zonder de camera

Maar de AI-kwaliteiten van de Reno 12 beperken zich niet tot de camera. Zo is er de AI Toolbox om artikels voor je samen te vatten of voor te lezen. Ook zit er een schrijfassistent in verwerkt om bijvoorbeeld een post op sociale media van commentaar te voorzien. Tot slot is er AI Record Summary, waarbij je spraakopnames met je telefoon uitgeschreven laat samenvatten.

De grote ‘maar’ bij die laatste functies is dat ze bij de lancering enkel beschikbaar zijn in het Engels, Chinees en Hindi. Oppo verzekert ons dat Nederlands op de lijst staat voor de toekomst, maar kan daar momenteel geen timing rond geven.

Nuttig om te weten is dat bovenstaande tools niet lokaal worden uitgevoerd maar via de cloud. Oppo benadrukt wel dat die cloud in Europa staat en dat die data wordt verwijderd zodra ze is verwerkt.

De specificaties

Oppo Reno 12 Pro © Oppo

De Reno 12 5G is uitgerust met een MediaTek Dimensity 7300-Energy chipset. Die beschikt over een octacore die tot 2,5 GHz gaat en een arm Mail-G615 GPU. Het scherm is een 6,7 inch 3D Curved AMOLED scherm dat tot 1200 nits gaat en een verversingssnelheid van 120 Hz heeft. De telefoon weegt 177 gram en is IP65 water- en stofdicht.

De batterij van het toestel heeft een capaciteit van 5.000 mAh en kan met de snellader aan 80W (supervooc) worden opgeladen, of aan 55W via USB (indien de kabel dat ondersteunt). Verder beschikt het over een dual simkaart/SDkaart (geen eSIM), Bluetooth 5.4, wifi 6 en belooft Oppo drie Android-upgrades en nadien nog vier jaar securityupdates. Bij de start is het toestel uitgerust met ColorOS 14.1, een variant van Android 14.

Op de Reno 12 vinden we vier lenzen. Achteraan is dat als hoofdcamera een 50 megapixel camera met diafragma f/1.8, aangevuld met een 8 megapixel breedhoeklens (112 graden) en F/2.2 diafragma. Tot slot is er ook een 2 megapixel macrolens aanwezig die tot op 4 centimeter kan scherpstellen en een diafragma van F/2.4 heeft. Vooraan neem je selfies met een 32 megapixel cameralens (F/2.0 diafragma).

Verschil met de Reno 12 Pro

Waar zitten de voornaamste verschillen tussen de Reno 12 en haar Pro-variant? In de details. De Reno 12 heeft Corning Gorilla Glass 7i, de Pro heeft Gorilla Glass Victus 2. Op de Reno 12 zit een curved scherm. De Reno 12 Pro heeft ‘Infinite View’. Dat is eerder een kleine rand dan een curved scherm

De Pro-versie is ook een tikkeltje (4 gram) zwaarder en heeft iets andere afmetingen, maar we spreken hier over tienden van een millimeter.

Waar de Pro-variant feller verschilt is in de camera. De hoofdcamera van 50 megapixel is identiek, net zoals de 8 megapixel ultra wide lens. Maar in plaats van de macrolens als derde, krijgen we met de Pro een tweede 50 megapixel Telephoto Portrait Camera (diafragma F/2.0) die 2x optische zoom en 20x hybride zoom belooft.

Wat moet dat kosten?

Beide toestellen zijn vanaf 3 juli in België te koop. De Reno 12 kost 549 euro voor 256GB opslag en 12 GB RAM en is beschikbaar in black brown.

De Reno 12 Pro kost 649 euro voor 512GB opslag en 12GB RAM. Deze versie komt in nebula black. Wie voor 7 augustus koopt, krijgt daar ook nog draadloze oortjes bij, de Enco Air2 Pro voor de Reno 12 en de Enco X2 voor de Reno 12 Pro.

De extraatjes

Oppo wil haar terugkeer naar de Europese markt meteen stevig inzetten en benadrukt dat er ook onder de motorkap verbeteringen zijn. Zo is er AI Linkboost: een 360 graden antenne, eigenlijk 9 verschillende antennes rondom de telefoon. Die moet er volgens Oppo voor zorgen dat je ongeacht hoe je de Reno 12 vasthoudt, je altijd een goed signaal hebt. Ook belooft het sneller je 5G-signaal te herstellen wanneer je uit een lift of garage stapt.

Oppo Reno 12 Pro © Oppo

Ook is de telefoon ‘65 procent robuuster ten opzichte van het sectorgemiddelde’, claimt het bedrijf. Dat doet het met ‘Sponge Bionic Cushioning’, een indrukwekkende omschrijving om te zeggen dat er een soort sponskussen rond kritieke onderdelen zit. Of anders gezegd: mensen met twee linkerhanden of jonge kinderen gaan de smarpthone minder snel stuk krijgen.

Waarom nu?

Oppo stelt de Reno 12 voor amper twee maanden nadat het de Reno 11 in Europa lanceerde. Dat lijkt vreemd, maar dat heeft te maken met omstandigheden. Tot begin dit jaar stonden de Europese toestellen on hold door een patentruzie met Nokia. Daardoor mochten de toestellen onder meer in Duitsland niet verkocht worden.

Dat dispuut werd in januari opgelost, waarbij Oppo onder meer op het Mobile World Congress al liet verstaan dat het zo snel mogelijk bestaande toestellen naar Europa wil brengen, te beginnen met de Reno 11 die kort nadien in de Europese rekken lag, maar eigenlijk al langer bestaat. De Reno 12 is wel een nieuw toestel en nu het weer mag, wil Oppo dat toestel meteen in Europa aanbieden. In de marge van de aankondiging van de Reno 12 liet Oppo ook verstaan dat het nog steeds plannen heeft om ook de Find-X toestellen, de toestellen voor het bovensegment, in ons land aan te bieden op termijn.

Data News gaat de Reno 12 de komende twee weken testen. De review daarvan zal rond de (Belgische) lanceerdatum van 3 juli verschijnen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content