Ook Apple omarmt AI, en legt de focus op privacy

Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. © Apple
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Als je het afkort dan krijg je… AI. Met ‘Apple Intelligence’, een term even simpel als geniaal, springt de techreus uit Cupertino eindelijk mee op de trein van de kunstmatige intelligentie, en als Apple eenmaal zijn tanden ergens in zet, dan schudt dat niet zelden een hele sector door elkaar. Dus ja, je iPhone, iPad en Mac worden binnenkort een pak slimmer. Maar wat van Apple Intelligence een echte gamechanger in de dop maakt, is dat je al die AI-snufjes straks kan gebruiken zonder meteen ook je privacy te grabbel te gooien.

Na Google (Gemini), Microsoft (CoPilot) en ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI kon Apple onmogelijk achterblijven. En welke gelegenheid om de generatieve AI-plannen uit de doeken te doen is dan beter dan de Worldwide Developers Conference (WWDC) die de iPhone-maker deze week organiseert. Daar worden ontwikkelaars en Apple-volgers tot in detail bijgespijkerd over de verbeteringen in de nieuwste besturingssystemen die de komende maanden worden uitgerold. Het gaat dan vooral om iOS en iPadOS 18, en macOS 15 Sequoia voor de computers van het fruitmerk. Apple Intelligence zal in al deze systemen diep worden geïntegreerd.

Persoonlijke context

‘Er bestaan intussen al flink wat indrukwekkende chattools, maar die hulpmiddelen weten maar heel weinig van de gebruiker’, zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. Een eerste verschil met Apple Intelligence is dat de nieuwe technologie wél rekening houdt met, wat Apple noemt, persoonlijke context. ‘Dat resulteert in kunstmatige intelligentie die echt relevant is voor jou’, aldus de softwarebaas.

Bij de generatieve AI van Apple draait het, net als bij de concurrenten, om de creatie van tekst en beeld, en het uitvoeren van acties. Maar omdat Apple Intelligence aan de hand van de informatie uit andere apps op je iPhone, iPad of Mac een goed beeld van de gebruiker kan vormen, ontstaat er een intuïtievere manier van interactie. Tijdens demo’s zagen we bijvoorbeeld hoe je spraakassistent Siri gewoon kan vragen om ‘de podcast af te spelen die mijn vrouw me onlangs stuurde’, of om je moeder voor haar verjaardag te verblijden met een originele gepersonaliseerde emoji, die door Apple overigens omgedoopt worden tot ‘genmoji’. En doordat Apple Intelligence weet wie je familieleden en collega’s zijn, hoe je agenda eruitziet, en wat op dat moment belangrijk voor je is, kan het systeem bijvoorbeeld ook je notificaties prioriteren. Of ze zelfs samenvatten, zodat je ze op je scherm in één oogopslag ziet.

Veel generatieve AI-functies zijn bij Apple ‘systeemwijd’ beschikbaar. Een goed voorbeeld daarvan zijn de nieuwe Writing Tools om geschreven teksten te verbeteren en efficiënter te maken. Met een druk op de knop kan deze schrijfhulp je helpen bij het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst. Dit werkt onder meer in de applicaties Mail, Notities, Keynote en Pages, maar kan evengoed geïntegreerd worden in toepassingen van derden. Apple demonstreerde hoe je bij het opstellen van een mail, met de Rewrite-functie, kan kiezen uit verschillende variaties, zodat de toon van je tekst beter aansluit bij de beoogde doelgroep. Zo kun je een motivatiebrief bij een sollicitatie snel oppoetsen of een uitnodiging van een vleugje humor voorzien.

Voorbeelden van hoe je met Apple Intelligence in luttele seconden een gepersonaliseerde boodschap verstuurt. © Apple

Private Cloud Compute

Centraal bij al die kunstmatige intelligentie staat de privacy van de gebruiker, claimt Apple. Zo gebeuren de acties met betrekking tot Apple Intelligence grotendeels op de iPhone, iPad of Mac zelf, aangedreven door de silicon-processors van Apple, waardoor er geen informatie op externe servers wordt bewaard.

‘Er zijn echter ook scenario’s denkbaar waarvoor grotere AI-modellen nodig zijn die niet in je zak passen’, stelt Apple. Daarvoor riep het bedrijf Private Cloud Compute in het leven. Wanneer er meer rekenkracht nodig is dan je device kan leveren, worden de gegevens voor die specifieke taak naar Apple silicon-servers gestuurd, die er vervolgens mee aan de slag gaan. ‘Wanneer een opdracht via Private Cloud Compute loopt, worden de gegevens niet bewaard en zijn ze voor niemand toegankelijk, ook niet voor Apple. De data worden uitsluitend gebruikt om de opdracht te verwerken’, belooft Apple.

Het bedrijf voegt eraan toe dat de pricavy van gebruikers daadwerkelijk gewaarborgd is, doordat onafhankelijke experts te allen tijde de programmacode kunnen controleren die op de Private Cloud Compute-servers draait. Apple hoopt op deze manier het verschil te kunnen maken met, bijvoorbeeld, de AI van Facebook-moeder Meta. Die techreus vraagt zijn gebruikers dezer dagen om goedkeuring om hun profieldata te gebruiken voor het trainen van AI-modellen.

ChatGPT ingebakken

Met Apple Intelligence wil de iPhone-maker bestaande AI-tools overigens niet volledig gaan vervangen. Integendeel, de capaciteiten van het populaire ChatGPT worden er in de nieuwe besturingssystemen aan toegevoegd, en later volgen er wellicht ook andere diensten. Apple-gebruikers kunnen straks met ChatGPT aan de slag op hun toestel zonder dat ze een account nodig hebben. Belangrijke opmerking wel: zoekopdrachten met dit soort externe tools verlopen niét via Private Cloud Compute. Wie ze toch wil gebruiken in iOS 18, iPadOS 18 of macOS 15, zal daar ook voor gewaarschuwd worden.

‘Onze aanpak is uniek’, besloot CEO Tim Cook. ‘We combineren generatieve AI met de individuele context van de gebruiker, zodat je er daadwerkelijk iets aan hebt. Die informatie over de context gebruiken we bovendien op een volledig afgeschermde, veilige manier’.

Overigens duurt het nog wel even voordat gebruikers een beroep kunnen doen op Apple Intelligence, want de nieuwste besturingssystemen zijn wellicht pas eind september, begin oktober beschikbaar voor het grote publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content