UZ Brussel reikt ouders van pasgeborenen in couveuse een applicatie aan

© Getty Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Met de NeoParent-applicatie wil het UZ Brussel ouders en zorgverleners nauwer met elkaar in contact brengen om de gezondheidssituatie van pasgeborenen in een couveuse beter op te volgen.

Ouders van wie het pasgeboren kindje wordt opgenomen op de dienst Neonatologie, de dienst voor de zorg voor zieke of vroeggeboren (premature) baby’s, hebben vaak te kampen met angst en onzekerheid. ‘NeoParent biedt de ouders houvast in die periode. Via de app vinden ze antwoorden op hun vragen en kunnen ze rechtstreeks communiceren met het zorgteam’, legt Etienne Maeriën van IT-zorgbedrijf MothChi (Mother & Child) uit. ‘Die nabijheid stelt gerust.’

Het IT-zorgbedrijf staat in voor de implementatie en ontwikkeling van de applicatie. De NeoParent-app werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Odisee Hogeschool in Brussel, in nauwe samenwerking met zowel ouders als zorgverstrekkers.

Via de applicatie kunnen ouders meer informatie krijgen over de behandeling van het kind en wordt er ook gevierd wanneer een kind van de intensieve afdeling verhuist naar de gewone neonatologie. Als het kindje naar huis mag, kunnen de ouders een digitaal dagboek downloaden. Het neonatale team van UZ Brussel is alvast verheugd over de implementatie van de applicatie. ‘Ouders willen alles weten over hun baby, en met de NeoParent-app houden we hen constant op de hoogte, bijna alsof ze erbij zijn. Bezoek kan beter ingepland worden en we kunnen de ouders vragen dat ze iets meenemen voor hun kindje’, zo zegt hoofdverpleegkundige Marianne Peelman. Kunnen ouders niet aanwezig zijn, ‘dan blijven ze op een andere manier verbonden met hun kindje, visueel via webcam en nu ook via de NeoParent-app’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content