Professor naar rechter om plug-in die Facebook-gebruikers meer controle geeft

© Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Een Amerikaanse professor ontwikkelde een browserextensie die gebruikers van Facebook meer controle geeft over wie ze volgen. Hij vraagt een rechtbank de wettelijkheid daarvan te bevestigen.

‘Unfollow Everything 2.0’ is een browserextensie die het de gebruiker makkelijker maakt om bepaalde vrienden, groepen of pagina’s op Facebook te volgen. Ethan Zuckerman, een professor aan de University of Massachusetts Amherst, ontwikkelde ze, naar eigen zeggen, om mensen te bevrijden van de ‘algoritmisch geoptimaliseerde psychologische druk om aandacht aan de newsfeed van Facebook te besteden’. Door het ontvolgen van gebruikers, groepen en pagina’s te automatiseren, wil hij dat vergemakkelijken.

Om zeker te zijn van zijn zaak wil Zuckerman, voor hij de plug-in op de wereld loslaat, dat de rechtbank bevestigt dat zulks niet in strijd is met Meta’s Terms of Service, noch met enige wetgeving ter zake, waaronder het beruchte Section 230 dat interactieve computerdiensten op veel vlakken vrijstelt van vervolging. ‘Eigenlijk vervolg ik Facebook opdat het beter zou worden’, stelt de academicus. ‘We willen dat mensen meer controle krijgt over hun socialemedia-ervaring en – data, en beter begrijpen hoe die platformen de publieke discussie vorm geven.’

‘Meer controle geven’

In de motivatie voor de rechtszaak valt hij publieke bezorgdheid bij dat het zakenmodel van sociale media manipulatief is, en het maatschappelijk gesprek schaadt. ‘Talloze experten stellen bijvoorbeeld dat de algoritmes bijdragen aan de verspreiding van valse, extreme of polariserende inhoud, en zo verdeeldheid en geweld stimuleren in de offline wereld. Daarom willen gebruikers meer controle over hun sociale media, al weigeren bedrijven die grotendeels te geven.’

Dat Zuckerman juridisch vaste grond zoekt is niet zonder reden. In 2021 al bedreigde Meta de Britse developer Louis Barclay die een gelijkaardige tool had ontwikkeld. Barclay, voor het leven verbannen van Facebook, liet op X weten erg gelukkig te zijn met de nieuwe rechtszaak. Meta reageerde zelf nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content