Waarom moet mijn laptop uit de tas op het vliegveld?

© Getty Images

Na de aanslagen op 11 september werden de regels voor vliegtuigbagage flink aangescherpt. Maar na meer dan tien jaar moet bijvoorbeeld een laptop nog steeds uit de tas worden gehaald op het vliegveld. Waarom is dat?

Vroeger was vliegen een stuk eenvoudiger. Scanner, paspoort, dankuwel en prettige reis… Maar nadat terroristen in september 2001 meerdere gekaapte passagiersvliegtuigen op Amerikaanse doelen lieten crashen, werd alles anders. Broekriemen en schoenen moeten uit, vloeistoffen van meer dan 100 milliliter in het ruim, en een nagelvijl in je handbagage mag niet langer zijn dan zes centimeter. Klinkt allemaal logisch, maar een van de maatregelen die wat meer vragen oproept, is dat de laptop ook altijd uit de tas moet worden gehaald op het vliegveld. Alles gaat toch door de scanner?

Doorgelicht

Oude scanners zijn vaak zogenoemde dual-energy X-ray systems. Ze jagen röntgenstralen met een vermogen van zo’n 150 kilovolt piek door je tas en andere spullen op de transportband. Die worden aan de andere kant opgepikt door een detector en gaan vervolgens door een filter, die de röntgenstralen met een lagere energie blokkeert. De overgebleven hoogenergetische röntgenstraling belandt in een tweede detector eronder.

Een computer vergelijkt de beelden van de twee detectoren om onderscheid te kunnen maken tussen hoogenergetische objecten (zoals metalen) en laag-energetische, zoals de meeste organische materialen. Het resultaat wordt dan op een scherm getoond, waarbij de kleur representatief is voor het soort materiaal.

Een laptop die op een luchthaven door de scanner gaat.

Te hoge dichtheid

Probleem is dat een batterij en soms ook bepaalde andere onderdelen een te hoge dichtheid hebben. Röntgenstralen kunnen daar bijgevolg niet goed in doordringen en in theorie zou iemand daar dus iets in of onder kunnen verstoppen.

Als het apparaat uit de tas is, wordt dat al een stukje lastiger. De douane vraagt af en toe ook om het apparaat aan te zetten, om te checken of het toestel het wel doet en de batterij dus een echte batterij is.

Nieuwe, veel duurdere 3D-scanners, die een tas van alle kanten kunnen doorlichten, maken het uit de tas halen overigens overbodig.

In samenwerking met KIJK Magazine. Bronnen: Schiphol, IFL Science

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content