“1 op de 10 banen bedreigd bij Microsoft”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Amerikaanse Microsoft-watcher en analist Rick Sherlund verwacht dat de softwaregigant bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers later op maand een grote saneringsronde gaat aankondigen.

De Amerikaanse Microsoft-watcher en analist Rick Sherlund verwacht dat de softwaregigant bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers later op maand een grote saneringsronde gaat aankondigen. Tot 10 procent van de banen zouden op de tocht staan.

Microsoft is nog niet ingegaan op de wijdverspreide geruchten dat er banen zouden sneuvelen, maar ceo Satya Nadella gaf vorige week toch al een kleine hint bij de publicatie van zijn open brief aan de werknemers.

Satya’s toespelingen op het ‘stroomlijnen van de processen om sneller tot resultaten te kunnen komen’ impliceert volgens analist bij Nomura Securities Rick Sherlund dat er een flinke reorganisatie gepland staat. Een opmerking over het snoeien in het aantal mensen dat betrokken is bij de besluitvormingsprocessen, versterkt de indruk dat er veranderingen op til zijn.

De grootste sanering zal zich volgens Sherlund voltrekken bij Nokia. Microsoft kreeg er in één klap 25.000 werknemers bij toen het de telefoon-business van de Finnen overnam in april. Tijdens die deal gaf Microsoft al te kennen tot 600 miljoen dollar te willen besparen bij Nokia op jaarbasis. Zonder fors te knippen in het werknemersbestand, is zo’n operatie simpelweg niet mogelijk.

Mogelijk verliest een kwart van de ex-Nokia-medewerkers zijn baan, oppert Sherlund. Dat is 5 procent van het totale aantal Microsoft-werknemers.

De analist houdt er na lezing van de open brief en op basis van geruchten die hij (en vele anderen) heeft opgevangen echter rekening mee dat Microsoft ook in de eigen organisatie nog eens een gelijkaardig aantal banen wil schrappen.

Wat maakt dat niet minder dan 10 procent van de jobs bij Microsoft op de tocht zouden kunnen staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content