265 jobs op de tocht bij HP België

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

HP België moet een kleine 10 procent van zijn werknemersbestand wegknippen. De afvloeiingen maken deel uit van de in mei aangekondigde wereldwijde herstructurering.

HP België moet een kleine 10 procent van zijn werknemersbestand wegknippen. De afvloeiingen maken deel uit van de in mei aangekondigde wereldwijde herstructurering.

De Amerikaanse ict-reus HP probeert al enkele jaren een antwoord te vinden op zijn tanende positie in de verschillende markten waarin het actief is. In mei meldde HP dat er wereldwijd 27.000 jobs moesten verdwijnen tegen 2014. Doel was naar eigen zeggen om de resultaten te verbeteren, de bedrijfsprocessen te vereenvoudigen en de innovatie te bevorderen (HP zegt de besparingen in onderzoek en ontwikkeling te zullen investeren).

De onderhandelingen over de herstructurering verliepen geenszins vlekkeloos. Het Europese overleg liep eind juli spaak, zelfs in die mate dat de Europese Ondernemingsraad haar contract met HP opzegde. In een persbericht stelden de internationale vakbondsfederaties vervolgens de handelswijze van HP in het herstructureringsproces aan de kaak en werd HP voor de arbeidsrechtbank gesleept.

Nu is ook eindelijk bekend hoeveel jobs er zullen verdwijnen in ons land tegen eind 2014. Het bedrijf stelt dat er tegen dan ‘naar verwachting’ 265 arbeidsplaatsen minder zullen zijn bij HP. Onder meer bij het management en de commerciële diensten wordt gesneden. Dat de pc- en printingdivisie worden samengevoegd, is daar niet vreemd aan. Verder zullen een aantal ondersteunende en technische functies worden ondergebracht in servicecentra in het buitenland, klinkt het in een mededeling. Ook de dienst na verkoop zal de herstructurering voelen.

Eric Van Bael, managing director van HP Belux, geeft aan dat “onmiddellijke maar weloverwogen actie” noodzakelijk was bij het bedrijf, om de toekomst op lange termijn veilig te stellen. Bij HP België werken vandaag 2600 mensen: ongeveer 2000 bij HP en 600 bij dochter CDS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content