4 Belgen naar de IT Olympiade

Vier studenten uit het middelbaar nemen deel aan de komende International Olympiad in Informatics in Canada.

Vier studenten uit het middelbaar nemen deel aan de komende International Olympiad in Informatics in Canada.

De laureaten van de Belgische – dit jaar exclusief Franstalige – finale zijn bekend. De vier winnaars uit het middelbaar onderwijs kunnen deelnemen aan de komende internationale IT Olympiade, die plaatsvindt van 14 tot 21 augustus in het Canadese Waterloos. Het gaat om Joseph Lange van het Lycée Martin V in Louvain-la-Neuve, Guillaume Derval van het Institut Saint-Joseph in Châtelet, Benoît Legat ook van het Lycée Martin V en Charles Hubain van Decroly in Brussel. Twee van hen komen uit het vijfde middelbaar, twee uit het zesde.

Ze zijn geslaagd met een score tussen 53 en 60 punten op 100. “Een resultaat dat we als ‘hoog niveau’ kunnen bestempelen, gezien de tijd die werd toegestaan voor de proef”, benadrukt Sébastien Combéfis, voorzitter van het ACM Student Chapter van de UCL (de universiteit van Louvain-la-Neuve). De UCL en de Naamse universiteit FUNDP organiseerden samen de finale.

De besten uit de halve finales hebben die prestatie trouwens niet overgedaan in de finale, hoewel ze bij de 10 eersten eindigden. Combéfis verklaart: “De finale bevatte een proef op pc, daar waar de halve finale enkele een theoretische oefening op papier was. Dat maakte zonder enige twijfel het verschil.”

Volgende stap: een intensieve opleiding programmeren in juli door het ACM Student Chapter, om zich goed voor te bereiden op de ‘Olympische Spelen’. De reis naar Canada van de 4 laureaten wordt gefinancierd door de gewestregering (het kabinet Marcourt). Daarnaast waren er ook prijzen voor de 25 besten, waaronder laptops van Sony, HP en Dell, een Blackberry, een iPod, een IRIS-scanner en boeken. Daarop hadden ook de winnende studenten uit het hoger onderwijs recht, maar die mogen volgens het reglement niet deelnemen aan de Olympiade.

Partner Content