9 fouten die een cio kan vermijden

“De cio kent er niks van.” Welke ict’er heeft dat nog nooit gedacht, gezucht of gezegd? Vandaar: 9 tips voor cio’s om dergelijke verzuchtingen bij hun medewerkers te vermijden.

“De cio kent er niks van.” Welke ict’er heeft dat nog nooit gedacht, gezucht of gezegd? Vandaar: 9 tips voor cio’s om dergelijke verzuchtingen bij hun medewerkers te vermijden.

De lijst met 9 tips staat te lezen [op CIO.com]. Mike Gualteri, senior analyst bij Forrester Research, stelde er de lijst op vanuit het standpunt van de applicatieontwikkelaar. Maar uiteindelijk zijn de tips vooral erg interessant voor cio’s, als een soort ‘what not to do’.

Hier gaan we:

“Als je een controller wilt zijn, moet je bij de boekhouding gaan werken”, schrijft Gualteri. Hij stelt dat als de mensen die aan jou rapporteren hun job niet doen, controle geen baat brengt. “Durf managers die niet sterk zijn te vervangen.”

Je kan dan wel een fantastisch team hebben, maar je leiderschap blijft essentieel om de zaken op de rails te houden.

Als je denkt dat je slim genoeg bent om te weten dat leveranciers gewoon willen verkopen, niets meer, en dat je je niet laat vangen, dan droom je. Wees nog sceptischer en zeg gewoon nee als het moet.

Je wint respect bij je ontwikkelaars als je een mondje kan meepraten over de nieuwste trends in het ontwikkelaarswereldje. Blijf dus bij!

Technische kennis levert dan wel respect op, maar je moet een manager blijven. Dat is je job. Vertrouw je mensen als je ze een taak geeft. Als je dat niet doet, heb je last van punt 1 (zie hierboven) of heb je slechte mensen in huis.

Gualteri: “Sorry, maar je bent geen tovenaar en je toverstaf werkt niet.”

Zet geen managers in die er niets van kennen. Het gaat niet in de eerste plaats om resources, het gaat om talent en teamwork. Je bent maar zo goed als het team dat je weet bij elkaar te brengen.

Jij staat aan de leiding. Hoewel samenwerking erg belangrijk is, hak jij de juiste knopen door op het juiste moment. Vraag meningen van je belangrijkste experts, maar beslis zelf.

Jammer, maar dat zit er niet in. Het carrièrepad van een cio leidt zelden tot het ceo-schap. Hou in elk geval je jobaspiraties voor jezelf, zodat je tegenover je team geen eendagsvlieg lijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content