Aandeelhouders Microsoft willen Bill Gates weg

Le co-fondateur de Microsoft Bill Gates reste en 2013 l'Américain le plus riche. Sa fortune est estimée à 72 milliards de dollars, six de plus que l'an dernier. © Reuters

Drie van de top 20-aandeelhouders van Microsoft zijn aan het lobbyen om medestichter Bill Gates van de voorzittersstoel te verdrijven.

Drie van de top 20-aandeelhouders van Microsoft Corp zijn aan het lobbyen om medestichter Bill Gates van de voorzittersstoel te verdrijven. Dat meldt Reuters.

Bill Gates was een van de stichters van Microsoft Corp, nu 38 jaar geleden. Het is voor het eerst dat de in zijn kringen nog steeds gerespecteerde en invloedrijke Bill Gates in het vizier komt, weet Reuters. De positie van CEO Steve Ballmer daarentegen staat al jaren onder druk.

De drie menen dat Gates nieuwe strategieën in de weg staat en de macht van de nieuwe CEO zou beknotten. Die zou dan niet de noodzakelijke vernieuwingen kunnen doorvoeren, vrezen ze. Ze zijn verder van mening dat Gates teveel macht heeft, gemeten naar zijn steeds kleiner wordende aandeelhouderschap. Gates bouwt zijn aandelen stelselmatig af. In 1986, voor Microsoft naar de beurs trok, bezat hij 49 procent van de aandelen. Jaarlijks verkoopt hij nu zo’n 80 miljoen aandelen. Volgens dat plan zou hij in 2018 geen financieel aandeel meer hebben in het bedrijf.

Ook de dagelijkse leiding gaf hij uit handen. In 2000 werd Ballmer CEO, opdat Gates zich meer zou kunnen wijden aan zijn filantropische instelling Bill & Melinda Gates Foundation. Ballmer zei in augustus dat hij zich binnen het jaar zou terugtrekken. Sindsdien is Microsoft op zoek naar een nieuwe CEO. De raad van bestuur liet wel al weten dat ze niet zouden afwijken van de strategie die Ballmer uitgetekend heeft.

‘Bill kan nog een belangrijkere rol gaan spelen’

Het nieuws over de tegenstand tegen Gates ontlokte reacties bij andere aandeelhouders ook. Todd Lowenstein, portfolio manager bij HighMark Capital Management, zegt dat het vervangen van de ‘oude garde voor de nodige zuurstof kan zorgen zodat de bedrijfsstrategie goed uitgevoerd kan worden.’

Een ander geluid bij Kim Caughey Forrest, senior analist bij Fort Pitt Capital Group, meent dat het nu niet het moment is voor Microsoft om Gates te dumpen. Integendeel: hij kan nog een belangrijkere rol gaan spelen, klinkt het. ‘Ik denk dat Microsoft een technologische visionair mist. Bill zou dat gat kunnen vullen.’

Microsoft onder druk

Volgens Reuters wijst niets er echter op dat de raad van bestuur de wensen van de drie aandeelhouders, die samen meer dan 5 procent van de aandelen bezitten, zal inwilligen. De identiteit van de drie moet geheim gehouden worden, aldus de bronnen van Reuters. Gates is de grootste individuele aandeelhouder, met zo’n 4,5 procent aandelen in handen. Het bedrijf is 277 miljard dollar, of zo’n 205 miljard euro, waard.

Hoewel Microsoft met 22 miljard dollar winst vorig jaar nog steeds een van de meest waardevolle technologische bedrijven is, heeft het bedrijf het niet onder de markt. Computerbesturingsprogramma Windows, en in mindere mate softwareprogramma Office, staan onder druk omdat tablets en smartphones knabbelen aan de PC-markt. De aandelen van Microsoft stagneerden de laatste jaren en Microsoft moest op het gebied van mobiel computergebruik terrein prijsgeven aan Apple en Google. (SD)

Partner Content