ACV furieus op IT-manager FOD Financiën

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De virusinfectie bij de FOD Financiën is de spreekwoordelijke druppel voor het ACV, dat het ontslag van ict-manager Louis Collet vraagt. De virusbesmetting van de ict bij FOD Financiën werd uiteindelijk uitgebracht door de vakbonsorganisatie ACV Openbare Diensten, want “dit was zowat het zoveelste probleem er bovenop,” aldus Marc Nijs, secretaris ACV Openbare Diensten afdeling Financiën. De besmetting met “een bekend virus, waartegen al maatregelen bestaan, maar die duidelijk niet waren genomen is zonneklaar een kwestie van nalatigheid”, klinkt het overduidelijk. “De gevolgen zijn groter dan men laat blijken”, aldus Nijs, “en we staan nog maar aan het begin van de ramp.”

De virusinfectie bij de FOD Financiën is de spreekwoordelijke druppel voor het ACV, dat het ontslag van ict-manager Louis Collet vraagt.

De virusbesmetting van de ict bij FOD Financiën werd uiteindelijk uitgebracht door de vakbonsorganisatie ACV Openbare Diensten, want “dit was zowat het zoveelste probleem er bovenop,” aldus Marc Nijs, secretaris ACV Openbare Diensten afdeling Financiën.

De besmetting met “een bekend virus, waartegen al maatregelen bestaan, maar die duidelijk niet waren genomen is zonneklaar een kwestie van nalatigheid”, klinkt het overduidelijk. “De gevolgen zijn groter dan men laat blijken”, aldus Nijs, “en we staan nog maar aan het begin van de ramp.”

Concreet ziet hij dat 20 procent of meer van de systemen zijn aangetast, in het bijzonder de oudere toestellen, met geen of een verstoorde werking. Een eerste aanpak van herstel lijkt niet te werken en eer alles op punt zal staan “kan het nog twee tot drie weken duren.” Wat de impact op de werking van de verschillende afdelingen zal zijn, is nog niet duidelijk, maar “de druk op de ambtenaren zal wel stijgen, want het werk moet toch worden gedaan.” Wel meent hij dat de gevolgen voor de gewone belastingsplichtige zo klein mogelijk zal worden gehouden.

Wat het ACV Openbare bijzonder stoort is dat dit het zoveelste probleem is. “Er is altijd wel iets, en dat enerveert me”, aldus Marc Nijs. “Het virus is het zevenendertigste bewijs dat het management van de ict ernstig fout loopt. […] Hendrik Bogaert [staatssecretaris voor ambtenarenzaken] spreekt stevige taal als hij zegt wie niet voldoet buiten te gooien. Dat geldt voor de kleintjes, maar geldt het ook voor de managers?” Waarbij hij uitdrukkelijk verwijst naar Louis Collet, ict-manager van FOD Financiën. Die was voorlopig niet bereikbaar voor enige commentaar…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content