Als de laatste ICT’er met pensioen gaat…

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De Data News salarisenquête 2011 weerspiegelt een goed jaar voor ict’ers, maar waarschuwt voor hun stijgende leeftijd. Het voorbije jaar was behoorlijk mild voor de Belgische ict’er inzake verloning. 31 procent van de deelnemers aan de jaarlijkse Data News salarisenquête meldden immers een stijging, naast 47 procent voor wie het een status-quo bleef. In het bijzonder de cio/edp manager, project manager en telecom/netwerkspecialisten konden zich hierin verheugen. Nu de economie aantrekt, herneemt het gevecht om de beschikbare ict’ers, maar zelf hebben die vorig jaar maar beperkt zelf naar nieuwe jobs gezocht, in casu 35 procent van hen.

De Data News salarisenquête 2011 weerspiegelt een goed jaar voor ict’ers, maar waarschuwt voor hun stijgende leeftijd.

Het voorbije jaar was behoorlijk mild voor de Belgische ict’er inzake verloning. 31 procent van de deelnemers aan de jaarlijkse Data News salarisenquête meldden immers een stijging, naast 47 procent voor wie het een status-quo bleef. In het bijzonder de cio/edp manager, project manager en telecom/netwerkspecialisten konden zich hierin verheugen.

Nu de economie aantrekt, herneemt het gevecht om de beschikbare ict’ers, maar zelf hebben die vorig jaar maar beperkt zelf naar nieuwe jobs gezocht, in casu 35 procent van hen. Dit jaar zou 30 procent wel meer belangstelling voor een overstap hebben dan vorig jaar.

Op leeftijd Meer verontrustend is wel het doorzetten van de stijging van de leeftijd van de Belgische ict’er. Niet dat de laatste van hen morgen met pensioen vertrekt, maar niet minder dan 33 procent is al ouder dan 45 jaar. De groep ict’ers ouder dan 33 jaar is al goed voor 75 procent van het totaal. Kortom, de ondermaatse instroom van jongeren begint toch zoetjes aan een ware tijdbom te vormen. Zeker als blijkt dat de bijscholing van de huidige ict’ers nog steeds een bijzonder zwak punt blijft, met niet minder dan 33 procent die in het voorbije jaar geen enkele dag opleiding genoten.

Overigens is het leeftijdsprobleem in de ict blijkbaar niet beperkt tot België, want een gelijkaardige omvraag in Nederland wijst daar op een gemiddelde leeftijd van 44 jaar.

Meer resultaten van de Data News salarisenquête lees je in de Career Guide online.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content