AMD-ceo Ruiz kind van de rode rekening

Chipbakker AMD heeft ceo Hector Ruiz vervangen door coo Dirk Meyer. De resultaten van het bedrijf zijn wederom teleurstellend.

Chipbakker AMD heeft ceo Hector Ruiz vervangen door coo Dirk Meyer. De resultaten van het bedrijf zijn wederom teleurstellend.

Hector Ruiz (62) blijft binnen AMD als executive chairman “om een vlotte transitie in het management mogelijk te maken”. Hij wordt vervangen door president en coo Dirk Meyer (46). Ruiz arriveerde overigens zelf in 2000 als president en coo bij AMD, dus dat lijkt een logisch carrièrepad bij het chipbedrijf.

Meyer kwam in 1995 bij AMD als chipontwerper voor de AMD Athlon processor. Van 2001 tot 2006 stond hij aan het hoofd van de microprocessor-afdeling van het bedrijf. In 2006 werd hij benoemd tot president en coo en in 2007 verkozen als lid van de raad van bestuur.

Ruiz wordt het kind van de – voorlopig erg teleurstellende – rekening. De resultaten in het tweede kwartaal zijn weer zwak, met een omzet van 1,35 miljard dollar (7 procent lager dan het eerste kwartaal, 3 procent hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar) en een verlies van maar liefst 1,19 miljard dollar. Dat is nog meer dan het verlies van 600 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf kondigde aan zich te zullen terugtrekken uit chips voor handhelds en voor digitale televisie. Het had die twee sectoren in 2006 verworven als onderdeel van de overname van ATI. Het is overigens die overname die AMD blijft pijn doen. Het bedrijf geeft toe dat de 5,4 miljard die het voor ATI betaalde bijna de helft te duur was.

Intel doet het intussen er goed, zo meldden we enkele dagen geleden al. Het bedrijf heeft ongeveer 80 procent van de microprocessormarkt in handen, de overige 20 procent is voor het grootste gedeelte voor AMD.

In Europa zijn de antitrustregulatoren daarentegen wel uit op het vel van Intel, een proces dat overigens geïnitieerd is door AMD. Intel zou retailers betaald hebben om geen AMD-pc’s aan te schaffen. Net nog dikte de Europese Commissie het al dikke pak klachten verder aan. AMD kon daarom in de marge van de slechte resultaten toch nog over iets een triomfantelijke mededeling uitsturen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content