Android-oprichter ruilt Google voor incubator

Andy Rubin, medeoprichter van Android, verlaat Google om zich te concentreren op een startup-incubator. © Google

Google verliest Andy Rubin, de medeoprichter van Android en hoofd van de roboticafdeling.

Rubin ruilt de informatiegigant om een incubator voor startups te beginnen. Die zal zich specifiek toeleggen op hardwarestarters, dat schrijft de Wall Street Journal.

Rubin werkt sinds 2005 voor Google waar hij terechtkwam nadat het bedrijf in alle discretie het bedrijf Android overnam. Bij Google werd Android uitgebouwd tot een mobiel besturingssysteem met meer dan een miljard actieve gebruikers waardoor het vandaag een van de belangrijkste producten van Google is.

Rubin zelf stond lang aan het hoofd, maar ruilde die positie in 2013 om de robotica-afdeling te leiden. Sindsdien wordt Android geleid door Sundar Pichai. Hoewel Rubin zijn strepen meer dan verdiend heeft met Android, blijft zijn vertrek opmerkelijk, al is het maar omdat hij pas een jaar geleden aan een nieuw hoofdstuk begon.

De robotica-afdeling van Google wordt door het vertrek van Rubin overgenomen door James Kuffner, een wetenschapper die zowel bij Google werkt als aan de Carnegie Mellon universiteit.

Rubin heeft zelf ondernemerservaring. Na jobs bij Carl Zeiss, Apple, General Magic en MSN TV richtte hij mee Danger Inc. op. Hiervan kennen we vooral de T-Mobile Sideckick, een kruising tussen een telefoon en een PDA. In 2003 richtte hij mee Android Inc. op dat al in 2005 werd overgenomen door Google.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content