Apple goed voor 500.000 Amerikaanse jobs

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Apple creëerde rechtstreeks of indirect 514.000 jobs in de VS, meldt het bedrijf zelf.

Apple creëerde rechtstreeks of indirect 514.000 jobs in de VS, meldt het bedrijf zelf.

Naarmate Apple zijn productie verlegde, eerst van het buitenland naar onder meer Europa en vervolgens naar het Verre Oosten, kwam het bedrijf uit Cupertino onder vuur betreffende zijn bijdrage aan het Amerikaans economisch weefsel. De naar verluidt mensonwaardige arbeidsomstandigheden bij Aziatische bedrijven die voor Apple produceren, besmeurden het blazoen nog meer.

Apple pakt daarom nu uit met cijfers uit een studie door de Analysis Group die wijzen op de positieve impact van het bedrijf op de Amerikaanse economie wat de werkgelegenheid betreft. De 514.000 jobs worden uitgesplitst naar 47.000 jobs bij Apple zelf, en 27.350 jobs in de Apple winkels (à rato van gemiddeld meer dan 100 werknemers per winkel, met dezelfde voordelen voor deeltijdse als voor voltijdse medewerkers). Daarnaast rekent Apple voor een bijkomende 257.000 werknemers te ondersteunen bij een veelheid aan bedrijven, zoals voor de ontwikkeling en productie van onderdelen (zoals gals van Corning), alle mogelijke types van dienstverlening, transport (UPS, FedEx), verkoop, gezondheidszorg en zelfs bouwvakkers (waarvan er 7.000 aan het nieuw hoofdkantoor van Apple in Cupertino zullen meewerken).

Daar bovenop telt Apple ook nog 210.000 jobs in de ‘iOS app’-economie (naast haast 250.000 geregistreerde iOS ontwikkelaars in de VS). De verkoop van apps via de App Store zou ontwikkelaars al 4 miljard dollar hebben opgeleverd.

In de New York Times (NYT), waar het verhaal onder meer verscheen, wordt wel een en ander genuanceerd. Zo lopen de opinies over het multiplicator-effect van jobs in een bedrijf voor de rest van de economie in een land uiteen, van ‘onbetrouwbaar’ tot ‘weinig’ of ‘veel’. Vaak is het effect het duidelijkst voor de lokale economie, veeleer dan de nationale economie. Overigens rekent de NYT voor dat Apple in de rest van de wereld goed is voor ca. 700.000 jobs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content