Apple ontslaat kritische werkneemster

© Getty Images

Apple heeft Ashley Gjøvik, een senior engineering program manager, ontslagen. De vrouw kaartte regelmatig wantoestanden van en in het bedrijf aan, zoals het feit dat Apple haar intieme privéfoto’s opeiste en bewaart.

Gjøvik werkte sinds 2015 voor Apple maar is ook een kritische werkneemster. Nu wordt ze volgens Gjøvik zelf ontslagen voor het schenden van de regels rond vertrouwelijke informatie, schrijft The Verge.

In de aanloop daarvan waren verschillende incidenten waarbij Apple de privacy en werkveiligheid van de vrouw in het gedrang bracht. Sinds maart van dit jaar tweette ze regelmatig over die wantoestanden. Zo kaartte ze aan dat het kantoor waar ze werkt op een zogenaamde superfund site staat. Een locatie die in het verleden zodanig vervuild was dat ze onder speciaal toezicht zou moeten staan.

Maar er was ook sprake van lasterpraktijken en pesterijen van oversten en collega’s. Ze werd naar eigen zeggen geïntimideerd omdat ze zaken had aangekaart.

Naaktfoto’s opgeëist

Ook bevestigde ze, met meerdere werknemers, tegenover The Verge dat Apple vrij veel controle over het personeel uitoefent en daarbij hun privacy schendt. Zo vraagt het bedrijf om persoonlijke en werkaccounts te linken. Daarbij moeten werknemers vroege versies van software testen, maar wordt er ook vrij veel persoonlijke informatie verzameld, zoals automatisch genomen foto’s zodra de telefoon wordt gebruikt. Wie voor Apple werkt, deelt dus verplicht zijn of haar digitaal privéleven.

Dat nam bij Gjøvik extreme proporties aan. In augustus gaf ze aan dat drie jaar geleden Apple’s juridische afdeling omwille van een intern onderzoek eiste dat ze al haar berichten met het bedrijf zou delen, inclusief zeer persoonlijke berichten die niets met het bedrijf te maken hadden, waaronder ook naaktbeelden, schreef ze zelf op Twitter.

Ze verzette zich daar expliciet tegen, met de vraag om die beelden eerst te mogen verwijderen. Dat mocht niet van het bedrijf. Gjøvik maakte dat incident pas enkele weken geleden bekend waarna ze op administratief verlof werd gezet.

Klacht ingediend

Intussen heeft Gjøvik ook klacht ingediend bij de National Labor Relations Board, een overheidsagenschap rond arbeidsrecht.

Bij een laatste contact vroeg een HR-medewerker om haar binnen het uur te spreken omwille van een gevoelig onderwerp rond intellectueel eigendom, ze liet verstaan dat ze alle communicatie geschreven wou, en die zou delen met het arbeidsagentschap. Daarop kreeg ze te horen dat ze niet langer welkom was bij Apple.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content