Apple-topdesigner geridderd

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Apple’s topdesigner Jonathan Ive mag zich nu ook ‘Sir’ noemen.

Apple’s topdesigner Jonathan Ive mag zich nu ook ‘Sir’ noemen, want hij is opgenomen in de nieuwjaarslijst van onderscheidingen door de Britse koningin Elisabeth.

Na in 2005 te zijn benoemd tot Commander in the British Empire (CBE) omwille van zijn verwezenlijkingen op het gebied van design en innovatie, mag Jonathan ‘Jony’ Ive zich nu ook Sir noemen. Hij werd immers benoemd tot Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire. Hiermee wordt de senior vice-president of Industrial Design bij Apple -zeg maar de ‘Designer-in-chief’ – eens te meer gelauwerd voor zijn verbluffende lijst van baanbrelende producten sinds zijn aantreden bij Apple in 1992. Zo tekende hij onder meer voor de iMac, iBook, iPod, iPhone en iPad, wat maakt dat Ive en zijn team ongeveer de meest diepgaande en grondige invloed heeft gehad op hoe gebruikers vandaag met schier alle vormen van digitale toestellen omgaan.

Geboren in 1967 als zoon van een zilversmid, was Ive al vroeg gefascineerd door de werking van toestellen en volgde hij een opleiding industrieel design. Hij richtte samen met enkel vrienden een ontwerpbureau op – Tangerine – dat onder meer een project voor Apple deed. Dat leverde Ive een vast baan bij Apple op, waar hij echt tot bloei kwam na de retour van Steve Jobs aan het hoofd van het bedrijf. Jobs noemde Ive zijn ‘spiritual partner’ in de recente biografie van Isaacson over Jobs.

Ive zelf omschrijft de onderscheiding als ‘absolutely thrilling’ en verwees naar de lange traditie van Groot-Brittannië inzake ontwerpen en ontwikkelen, waarvan hij de baten plukte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content