Apps zelden een goudmijn voor developers

Een internationale rondvraag toont aan dat slechts een klein percentage ontwikkelaars echt goed verdient met apps. De meesten halen weinig tot geen inkomsten uit hun ontwikkelwerk.

Een internationale rondvraag toont aan dat slechts een klein percentage ontwikkelaars echt goed verdient met apps. De meesten halen weinig tot geen inkomsten uit hun ontwikkelwerk.

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een app ontwikkelen en daar duizenden euro’s per maand mee verdienen. De rondvraag van Developer Economics bij meer dan tienduizend ontwikkelaars in 137 landen bevestigt dat het voor de meesten om een illusie gaat. Drie procent van de respondenten verdient honderdduizend dollar of meer per maand uit apps. 28 procent zit tussen de duizend en honderdduizend dollar per maand.

Maar daar tegenover staat dat 22 procent het moet stellen met honderd tot duizend dollar per maand. Onderaan de geldstroom blijkt zelfs dat 23 procent 1 tot 100 dollar per maand moet stellen en 24 procent helemaal niets verdient.

Het gaat hier voor alle duidelijkheid om ontwikkelaars die met hun apps geld willen verdienen. Niet om bureau’s die names een klant een (al dan niet gratis) app ontwikkelen tegen betaling.

In totaal verdient 62 procent van ontwikkelaars minder dan vijfhonderd dollar per maand. De reden dat sommigen bijna niets verdienen ligt volgens Developer Economics aan de zware concurrentie. De verschillende app stores laten ontwikkelaars toe om hun toepassing snel en wereldwijd te verdelen. Maar dat zorgt ook voor veel alternatieven en het risico dat een app gewoonweg niet wordt opgemerkt.

Zakelijke gebruiker trakteert

Interessant om te weten is dat de studie vaststelt dat de meeste ontwikkelaars apps bouwen voor consumenten. Nochtans hebben de ontwikkelaars die mikken op enterprise-gebruikers, momenteel slechts 16 procent van de developers, twee keer meer kans om meer dan 5.000 dollar per maand te verdienen aan een app. Vooral apps op iOS hebben daarbij het meeste kans om voor inkomsten te zorgen.

Een andere succesfactor is het aantal tools dat je gebruikt. Het gaat daarbij om advertentienetwerken, Cloud, push notifications, analytics, crashmonitoring enz… Developer Economics merkt in zijn rapport op dat de gemiddelde ontwikkelaar slechts twee tools gebruikt. Maar succesvolle ontwikkelaars gebruiken doorgaans meer tools dan zij die amper inkomsten halen uit apps.

Het volledige rapport kan je hier opvragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content