ASML schrapt 1000 banen

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML zet fors het mes in de organisatie om de gevolgen van de stagnerende wereldeconomie op te vangen.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML zet fors het mes in de organisatie om de gevolgen van de stagnerende wereldeconomie op te vangen.

De multinational schrapt 1000 banen en zal de komende kwartalen tijdelijk productiefaciliteiten sluiten. “Niet eerder hebben we een dergelijke, plotselinge vraaguitval naar onze lithografiemachines meegemaakt”, aldus ASML. Het bedrijf verwacht de komende kwartalen flink lagere omzetten te halen.

De personeelsreductie komt neer op 10 procent van het totaal aantal werknemers bij ASML. Het gaat vooral om mensen met een tijdelijk contract. Eerder had ASML al werktijdverkorting gekregen van de staat voor 1.100 van de 7000 werknemers.

ASML verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal uitkomt tussen de 450 en 500 miljoen euro. In oktober rekende het bedrijf uit Veldhoven nog op een omzet van 530 miljoen. Voor het eerste kwartaal volgend jaar denkt ASML een omzet te halen van slechts 180 tot 250 miljoen euro.

De eenmalige kosten van de reorganisatie schat ASML op 120 tot 150 miljoen euro. Vanaf het eerste kwartaal 2009 moeten de maatregelen meer aan 50 miljoen aan besparingen per kwartaal opleveren.

Op 15 januari geeft het bedrijf meer details over de gevolgen van deze kosten voor de resultaten in het vierde kwartaal en de prognoses voor het eerste kwartaal 2009.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content