Beleggers eisen aftreden Zuckerberg als voorzitter Facebook

Facebook-CEO Mark Zuckerberg getuigt voor de commissie voor Energie en Handel van het Amerikaanse Huis der Afgevaardigden © REUTERS

De dubbelrol van Mark Zuckerberg als voorzitter en CEO van Facebook ligt opnieuw onder vuur. Vier grote overheidsinvesteerders uit de VS eisen dat Zuckerberg aftreedt als voorzitter.

Beleggingsfondsen uit New York, Illinois, Pennsylvania en Rhode Island scharen zich achter een voorstel van het hedgefonds Trillium Asset Management om Zuckerberg af te zetten als voorzitter. Het voorstel moet volgend jaar worden goedgekeurd op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De kans dat dat lukt, is echter miniem, want Zuckerberg heeft zoveel macht dat hij niet tegen zijn eigen wil kan worden afgezet. Facebook heeft twee soorten aandelen, waarvan een soort tien keer zoveel stemrecht heeft als de andere. Van die soort heeft Zuckerberg zoveel aandelen in handen dat hij effectief meer dan de helft van het stemrecht in Facebook heeft.

Vorig jaar werd al een soortgelijke motie ingediend die door 51 procent van de onafhankelijke aandeelhouders werd gesteund. Facebooks bestuurders hebben echter ook een flink deel van de aandelen in handen waardoor de motie het niet haalde. Na een reeks dataschandalen dit jaar is er mogelijk meer steun voor de nieuwe motie.

Partner Content