Brussel moet ict-gaspedaal induwen

Brussel staat op de zesde plaats in de hitparade van ict-vriendelijke steden in Europa. Maar de hoofdstad moet dringend actie ondernemen om die positie te onderhouden en te verbeteren. Dat zegt de technologische federatie Agoria.

Brussel staat op de zesde plaats in de hitparade van ict-vriendelijke steden in Europa. Maar de hoofdstad moet dringend actie ondernemen om die positie te onderhouden en te verbeteren. Dat zegt de technologische federatie Agoria.

Brussel bekleedt de zesde plaats in de Europese ranglijst van ict-vriendelijke steden (na Parijs, Londen, Madrid, Stockholm en Amsterdam) en binnen de kleinere steden (minder dan twee miljoen inwoners) staat Brussel zelfs derde. Agoria raapte de cijfers samen uit verschillende bronnen. De hoofdstad is goed voor een derde van alle ict-jobs in België. Het gaat om 314 bedrijven. Volgens de technologiefederatie vormt Brussel de hoofdstad van de ‘digitale Zennevallei’. Tweederde van alle ict’ers werkt in de streek die van Nijvel over Brussel tot Mechelen loopt.

“De ict-sector in Brussel is goed voor 29.000 jobs. Het is een groeisector die het gewest inkomsten oplevert,” zegt Floriane de Kerckhove, directeur van Agoria Brussel aan Belga. Maar als het Brussels Gewest geen actie onderneemt “kan de groeimotor gaan sputteren”. Zo zijn er 3000 informatici te kort. Andere Europese steden zoals Praag en Bratislava scoren op dat vlak beter.

Binnen het jaar moeten er volgens Agoria minstens 900 Brusselse werklozen een ict-opleiding volgen. Dat is een kwart meer dan nu het geval is. Bovendien vraagt Agoria dat alle Brusselse werklozen informatica- en taalcursussen krijgen. De technologiefederatie pleit ook voor een gezamenlijke ict-opleiding aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles en een nauwere samenwerking tussen de drie gewestelijke arbeidsbemiddelingdiensten.

Voorts moet het mobiliteitsprobleem aangepakt worden. De uitvoering van het Gewestelijk Expresnet (GEN) moet versneld worden. Agoria wil dat de werken aan het GEN voor 2015 van de baan zijn. Volgens plan zijn die werken pas na 2017 afgewerkt. “Mobiliteit is cruciaal om ondernemingen te behouden en nieuwe aan te trekken. Steden als Parijs en Frankfurt hebben al dertig jaar een GEN. Brussel moet dringend een versnelling hoger schakelen,” zegt de Kerckhove.

Ook vindt Agoria dat Brussel haar ict-imago beter uitspelen en meer maatregelen nemen voor technologische innovatie. Zo moeten de universiteiten en de bedrijfswereld nauwer samenwerken. Agoria vraagt ook gelijke toegang voor alle ondernemingen. “Ook voor bedrijven uit bijvoorbeeld China en India,” aldus nog Kerkchove.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content