Ceo Rometty benoemd tot IBM-voorzitter

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Per 1 oktober volgt ceo Virginia Rometty de huidige IBM voorzitter Sam Palmisano op.

Per 1 oktober volgt ceo Virginia Rometty de huidige IBM voorzitter Sam Palmisano op.
Op dat ogenblik zal Virginia Rometty, 55 en sinds januari van dit jaar de negende ceo van IBM, de functies van ceo, president en voorzitter in zich verenigen. Meteen is ze na de eerste vrouwelijke ceo ook de eerste vrouwelijke voorzitter van IBM.

In de aankondiging wordt onder meer verwezen naar hoe ze succesvol leiding gaf aan de integratie van PricewaterhouseCoopers Consulting in IBM tot een staf van meer dan 100.000 consultants.

Met een diploma in computerwetenschappen en elektronica, heeft ze bij IBM een traject langs onder meer sales en services afgelegd. Vandaag wordt van haar verwacht dat ze de omzet van IBM opkrikt, na jarenlange aandacht voor de winst(marges).

Ze volgt Samuel Palmisano op die in 2003 voorzitter werd. Tijdens zijn voorzitterschap transformeerde hij IBM van een multinational om tot een wereldwijd geïntegreerde onderneming, aldus de aankondiging. Palmisano blijft nog aan als adviseur tot zijn vertrek op 1 december eerstkomend.

In eerste commentaren wordt er op gewezen dat IBM opmerkelijk ingaat tegen de trend van een splitsing van de ceo en voorzitter functies over verschillende personen. Dat zorgt immers voor een raad van commissarissen die zich onafhankelijker kan opstellen tegen de ceo, en dat wordt in de huidige ‘governance’ praktijk aanbevolen.

Partner Content