CEO Web Summit stapt op na uitspraken over Israël

Paddy Cosgrave, oprichter en tot voor kort CEO van Web Summit op de Collision 2023 conferentie in Canada. © Getty Images

Paddy Cosgrave, oprichter en topman van Web Summit, stapt op nadat hij uitspraken deed over het conflict tussen Israël en Hamas. Die maakten dat sommige techbedrijven de conferentie wilden boycotten.

Cosgrave zei op X (Twitter) dat “Oorlogsmisdaden zijn oorlogsmisdaden, ook als ze door bondgenoten worden gepleegd en ze horen te worden genoemd wat ze zijn,” refererend naar de acties die Israël momenteel onderneemt tegen Hamas na diens aanslag, maar waarbij er ook heel wat burgerslachtoffers vallen.

Die uitspraak kwam hem op flinke kritiek te staan, gevolgd door de terugtrekking van heel wat sprekers. Volgens Reuters hebben onder meer Ori Goshen (AI21 Labs), Keith Peiris (Tome), Ravi Gupta (Sequoia Capital), Yinon Costica (medeoprichter van het Israëlische Wiz) en Garry Tan (Y Combinator). Ook Philippe Botteri, hoofd van techinvesteringsbedrijf Accel kondigt op LinkedIn aan dat hij niet langer op Web Summit zou spreken.

De eerste uitspraken over het conflict dateren van 15 en 16 oktober, een week na de aanval van Hamas. Op 17 oktober volgden formele excuses waar hij de daden van Hamas veroordeelt en excuses aanbiedt aan de families van de slachtoffers. Daarbij benadrukt hij tegen oorlog en voor internationaal recht is.

Maar de excuses zijn duidelijk onvoldoende om de storm te laten liggen. Afgelopen weekend raakte bekend dat Cosgrave opstapt als hoofd van Web Summit, dat half november in Lissabon doorgaat. Wel blijft hij er meerderheidsaandeelhouder. Of dat er nu voor zal zorgen dat afgezegde sprekers en sponsors nu bijdraaien is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content